У емисји Моргана Фримена Срби окривљени за рат и геноцид VIDEO

У емисји Моргана Фримена Срби окривљени за рат и геноцид VIDEO 06.02.2018 09:42 | Танјуг

Београд - У документарној емисји "Прича о нама" коју на каналу Национална географија води познати холивудски глумац Морган Фримен (80) изнијете су тврдње да је српски народ крив за рат на просторима бивше Југославије, као и за геноцид и етничко чишњење у Сребреници, пише "Курир".

Лист наводи да се у епизоди која је приказана у недјељу показује Фримен у Сарајеву и Сребреници гдје се сусрео са бх. новинарем Сенадом Хаџифејзовићем и његовим сином Феђом.

"Шта се забога овдје десило?", узвикнуо је Фримен шетајући гробљем у Сребреници, а затим слиједи одговор Феђе Хаџифејзовића.

"Оно што се овдје десило је геноцид. Граница са Србијом је веома близу. Срби су досли овдје и хтјели да убију све, жељели су да ову територију одвоје од Босне и припоје Србији. Српска војска сакупила је све мушкарце, жене и дјецу и смјестила их у фабрике. Тамо су их раздвојили, па су мушкарци и дјечаци одведени у планине и убијани. Тада су почели с масовним убијањем, по 1.000 људи у једном налету", изговара Феђа Хаџифејзовић и додаје да не може да вјерује како је неко могао да уради такво "етничко чишћење".

Лист наводи да се у емисији нижу потресне слике рата, док Фримен изговара: "Цијеле генерације су убијене овде. Бомбардовање је довело до окончања рата, али није спасло жртве у Сребреници".

У емисији су неколико пута изнијете тврдње да су Срби апсолутни кривци за рат на просторима бивше Југославије.

Фримен је касније дао и интервју истом новинару Сенаду Хаџифејзовићу у којем је изјавио да му је изузетно драго што је у БиХ, а када је набрајао републике настале распадом Југославије поменуо је и Косово као независну државу, наводи "Курир".

Иако је, како лист примјећује, емисија снимљена као документарна, никоме из новинарске екипе није пало на памет да чује и другу страну и истражи све чиоњенице.