U birački spisak upisano 3. 278.908 birača

Srna
U birački spisak upisano 3. 278.908 birača

Sarajevo – U Centralni birački spisak upisano je 3.278.908 birača sa pravom glasa na oktobarskim opštim izborima u BiH. Prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska, za izbor člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH može glasati 2.037.076 birača, a iz Republike Srpske 1.241.832.

To predstavlja povećanje za oko 134.000 birača u odnosu na lokalne izbore 2012. godine i za oko 152.000 u odnosu na opšte izbore 2010.godine.

Na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska, zaključno za 28. avgustom.

Na području distrikta Brčko prvi put na osnovu entitetskog državljanstva 24.789 birača može glasati u izbornoj jednici iz FBiH, a 20.528 u izbornoj jedinici iz Republike Srpske, dok 39.974 glasača nema određenu biračku opciju u kojem će entitetu glasati.

Odluka, koja je danas donesena, sadrži i broj birača po nivoima vlasti i po izbornim jedinicama i biće dostupna javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH njnjnj.izbori.ba, a biće objavljeno i u službenim listovima.

CIK BiH donio je zaključak kojim su nadležne službe zadužene da na nadležno postupanje dostave Tužilaštvu BiH kopije prijava za glasanje izvan BiH za koje su utvrđene nepravilnosti. Te kopije sa kompletnom dokumentacijom treba da budu dostavljene najkasnije do 5. septembra.

Riječ je o prijavama dostavljenim u ime umrlih lica, prijavama podnesenim od istog podnosioca sa različitim adresama unutar jedne države, prijavama podnesenim od istog podnosioca sa različitim adresama u dvije i više različitih država.

Kao neosnovane CIK je danas odbacila žalbe SNSD-a na rad Opštinske izborne komisije u Novom Goraždu i Koalicije SNSD-DNS-SP na rad biračkih odbora u Novom Goraždu.

Na sjednici su usvojene izmjene Pravilnika o organizaciji rada i utvrđivanju rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za opšte izbore kojim se utvrđuje redoslijed obrade glasačkih listića za glasače iz inostranstva i brojanja nepotpunih glasačkih listića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana