У бирачки списак уписано 3. 278.908 бирача

Срна
У бирачки списак уписано 3. 278.908 бирача

Сарајево – У Централни бирачки списак уписано је 3.278.908 бирача са правом гласа на октобарским општим изборима у БиХ. Према изводу из Централног бирачког списка, за избор члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ може гласати 2.037.076 бирача, а из Републике Српске 1.241.832.

То представља повећање за око 134.000 бирача у односу на локалне изборе 2012. године и за око 152.000 у односу на опште изборе 2010.године.

На данашњој сједници Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је одлуку о закључивању и потврђивању извода из Централног бирачког списка, закључно за 28. августом.

На подручју дистрикта Брчко први пут на основу ентитетског држављанства 24.789 бирача може гласати у изборној једници из ФБиХ, а 20.528 у изборној јединици из Републике Српске, док 39.974 гласача нема одређену бирачку опцију у којем ће ентитету гласати.

Одлука, која је данас донесена, садржи и број бирача по нивоима власти и по изборним јединицама и биће доступна јавности на интернет страници Централне изборне комисије БиХ њњњ.избори.ба, а биће објављено и у службеним листовима.

ЦИК БиХ донио је закључак којим су надлежне службе задужене да на надлежно поступање доставе Тужилаштву БиХ копије пријава за гласање изван БиХ за које су утврђене неправилности. Те копије са комплетном документацијом треба да буду достављене најкасније до 5. септембра.

Ријеч је о пријавама достављеним у име умрлих лица, пријавама поднесеним од истог подносиоца са различитим адресама унутар једне државе, пријавама поднесеним од истог подносиоца са различитим адресама у двије и више различитих држава.

Као неосноване ЦИК је данас одбацила жалбе СНСД-а на рад Општинске изборне комисије у Новом Горажду и Коалиције СНСД-ДНС-СП на рад бирачких одбора у Новом Горажду.

На сједници су усвојене измјене Правилника о организацији рада и утврђивању резултата гласања у Главном центру за бројање за опште изборе којим се утврђује редослијед обраде гласачких листића за гласаче из иностранства и бројања непотпуних гласачких листића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана