U bijegu još jedan osuđeni terorista

Goran Maunaga
U bijegu još jedan osuđeni terorista

Sarajevo - Mirza Kapić (37) je drugi osuđeni za terorizam iz sedmočlane grupe koji je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu poslije pravosnažne presude nije određen pritvor, saznaje "Glas Srpske".

Njega je Sud BiH 7. aprila pravosnažno osudio na godinu i deset mjeseci zatvora zbog ratovanja i pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država. Pripadnici agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH po nalogu Suda BiH tragaju za njim nakon što nije pronađen prilikom pokušaja uručenja poziva za izdržavanje kazne.

U kancelariji Suda BiH za odnose s javnošću potvrdili su da se Kapić nije odazvao pozivu tog suda.

- On se ranije javio na izdržavanje kazne, ali je vraćen zbog popunjenosti zatvorskog kapaciteta. Kad je ponovo pozvan u sud radi upućivanja u drugi zatvor, nije se odazvao - rekli su u kancelariji Suda BiH za odnose s javnošću.

"Glas Srpske" je objavio da SIPA po nalogu Suda BiH traga i za Ademom Karamujom iz iste grupe, koji je takođe nestao sa prijavljene adrese nakon što ni njemu nije određen pritvor, iako je zbog terorizma osuđen na dvije godine zatvora.

Oni su bili članovi grupe na čijem je čelu bio Enes Mešić, koji je takođe pokušao da izbjegne odlazak u zatvor. On je u junu uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice BiH sa Srbijom na putu ka ponovnom odlasku u Siriju. Mešić je takođe bio na slobodi i čekao poziv na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne.

Pritvor nije bio određen ni ostaloj četvorici članova iste grupe, a Sud BiH uputio im je pozive za izdržavanje kazni tek nakon hapšenja Mešića, pa su se iza rešetaka našli krajem juna i početkom jula, iako su svi osuđeni 7. aprila.

Kapić, kojem se posljednjem izgubio trag, uhapšen je u policijskoj akciji "Damask" 2014. godine zajedno sa Mešićem i još šest članova njegove grupe. Tužilaštvo BiH protiv njih je podiglo optužnicu zbog članstva u organizovanoj terorističkoj grupi i boravka na ratištima u Siriji i Iraku. Cijela grupa osuđena je zbog organizovanja terorističke grupe.

Sagovornik "Glasa Srpske" kaže da je Kapić rođen 7. juna 1980. godine u Banjaluci, a nastanjen u Zenici i da je pripadnik vehabijskog pokreta.

- Posjećivao je mesdžid u ulici Travnička u Zenici i mesdžid u mjestu Stranjani. Otputovao je u džihad u Siriju 12. jula 2013. godine redovnom avio-linijom na relaciji Sarajevo - Istanbul. U istom avionu s njim su bili Begzad Spahić i Senad Kasupović, te slovenački konvertiti Rok Žavbi i Boštjan Skubić - kaže naš izvor.

Dodao je da je njihov odlazak u Siriju organizovao vehabijski vođa Husein Bilal Bosnić, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog slanja državljana BiH na sirijsko ratište.

- Kapić se vratio u BiH preko Srbije 26. avgusta 2013. godine. Kasnije je izražavao nezadovoljstvo lošim stanjem među "braćom" u Siriji. Govorio je da tamo nema nikakvog reda, sistema ni organizacije - kaže naš sagovornik.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da je razočaran bjekstvom osuđenih za terorizam i da je to skandalozno za pravosuđe BiH.

- To su nerazumni potezi. Neshvatljivo je da takva lica drže na slobodi i da im šalju pozive na takav način. Apsolutno smo svi svjesni da su oni ljudi koji mogu da naprave novo krivično djelo terorizma i da nastave s onim što su započeli prije presude. Oni su zaista prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH - kaže Mektić i dodaje da ovakvi propusti pravosuđa nikako ne bi bili tolerisani u slučaju da funkcionišu sistem i država.

Muftić i Koštić

Interpol je na zahtjev pravosudnih organa BiH raspisao potjernicu za Edinom Muftićem (42) iz Gradačca zbog organizovanja terorističke grupe i terorizma.

- Muftić je rođen u Gradačcu. U maju 2014. godine napustio je školovanje u Egiptu i otišao u Siriju - kaže naš sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama.

Sud BiH zamijenio je juče Senadu Koštiću, koji je osuđen na godinu zatvora zbog pokušaja pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji zatvorsku kaznu za novčani iznos 36.000 KM. Koštić je platio kaznu i odmah se našao na slobodi.

Grupa osuđena 7. aprila

- Mirza Kapić, 1 godina i 10 mjeseci zatvora, u bjekstvu

- Adem Karamuja, 2 godine zatvora, u bjekstvu

- Enes Mešić, 3 godine zatvora, uhapšen 13. juna i odveden na odsluženje kazne

- Ibro Delić, 1 godina i 11 mjeseci zatvora, 3. jula upućen na izdržavanje kazne

- Jasmin Jašarević, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, na izdržavanju kazne od 30. juna

- Salko Imamović, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, u zatvoru od 4. jula

- Samir Hadžalić, 1 godina zatvora, na izdržavanju kazne od 6. jula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana