У акцијама SIPA ухапшено 39 лица

Срна
У акцијама SIPA ухапшено 39 лица

Источно Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ у посљедњих мјесец дана провели су седам сложених акција у којима су ухапсили 39 лица.

Шеф Одсјека Сипе за борбу против организованог криминалитета, употребе опојних дрога и осталих кривичних дјела Вахидин Шахинпашић рекао је да се издваја акција "Сунце", усмјерена против организоване криминалне групе која је дужи период на подручју Сарајева и шире складиштила опојну дрогу и оружје и продавала у земљама ЕУ.


Шахинпашић је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву навео да су у јучерашњој акцији ухапшена четири лица и претресено седам локација.

Он је рекао да је од ухапшених једно лице из Србије које није имало пријављен боравак у БиХ, док се трага за још два лица, највероватније из Хрватске.

Шахинпашић је додао да су спријечене двије испоруке оружја и дроге према Загребу, у којима је пронађен дио наоружања.

Заплијењено је 10 килограма војног експлозива ТНТ, тротилски меци, електронске детонаторске каписле - осам комада, спорогорући штапин, четири аутоматске пушке, оптички нишан за ручни бацач, три пиштоља и већа количина муниције.

У претресима је пронађено и 9,5 килограма марихуане, три килограма спида и 300 грама хериона, те одређена количина кокаина.

Шахинпашић је рекао да је заплијењено око 120 килограма живе, одузето једно возило и више мобилних телефона.

Он сматра да заплијењено наоружање нема никакве везе са тероризмом.

Шахинпашић је оцијенио да је акција "Дамаск", која је проведена прије двадесетак дана, једна од најбитнијих акција Сипе.

"Ријеч је о једном лицу које је боравило на подручју Сирије, након чега се вратило у БиХ и дуго крило у шуми у околини Зенице, гдје је пронађено оружје и бомба", навео је Шахинпашић.

Он је подсјетио да је у предмету "Валута" пронађено војно оружје и опрема, у акцији "Рингишпил" ухапшено 17 лица, а у акцијама "Блок" и "Урбан" седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана