У Загребу одржана миса за усташке генерале

Танјуг
У Загребу одржана миса за усташке генерале

Загреб - У базилици Пресветог срца Исусова у Загребу данас је одржана миса за 35 генерала и пуковника Независне Државе Хрватске, преноси Н1.

У летку којим су грађани позивани на мису стајало је да је ријеч о "хрватским мученицима", а не да су у питању високи официри који су у јесен 1945. погубљени као ратни злочинци.


Хрватски портал Индекс наводи да миса није помињана на интернет-страници жупе, као и да у њој нису жељели да говоре о организацији мисе.

Миси је присуствовао и Жељко Гласновић, посланик ХДЗ-а у новом сазиву Сабора.

Антифашистички Вјесник је истражио ко су неки од споменутих усташких часника за које је одржана миса.

Усташки генерал Антун Нардели заповједао је усташким снагама у источној Босни. Забиљежено је да је својим војницима заповједио: "Све што хода на две ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите."

Нардели је касније био један од усташких заповједника у нападима на Петрову гору, гдје је око 1800 људи ухваћено и одведено у концентрационе логоре.

Јосип Шолц, Артур Густовић и Мирко Грегорић били су заповједници у офанзиви на Козару, у којој је убијено и интернирано више од 50.000 цивила.

Генерал Томислав Сертић предводио је експедиције којима је примарни циљ било уништење српског цивилног становништва у Лици. Генерал Славко Сколибер, заповедник Првог домобранско-усташког славонског збора стационираног у Новој Градишки био је један од најодговорнијих за омогућавање неометаног рада логора смрти у Јасеновцу.

Његов задатак био је онемогућити бег логорашима, или покушај ослободилачке акције партизана.

Према књизи "На суђењу" 1945. године закључено је да Славко Сколибер сноси једнаку кривицу за спровођење усташког геноцидног плана као и његови идеолошки архитекти Анте Павелић и Миле Будак, пише Антифашистички Вјесник, пренео је Index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана