У УН скривани ратни извјештаји из БиХ који нису одговарали америчкој администрацији

РТРС
У УН скривани ратни извјештаји из БиХ који нису одговарали америчкој администрацији

У Уједињенима нацијама, Србима су дописивали злочине у посљедњем рату у Југославији и БиХ и сакривали извјештаје с терена који су приказивали другачију слику од оне коју је захтијевала америчка дипломатија, каже некадашњи професор универзитета Илиноис у Чикагу, Никола Моравчевић, који је имао увид у архиву Уједињених нација. Тамо се и даље налази низ извјештаја који побијају, сада већ општеприхваћену, слику рата у БиХ, али за које није дозвољен приступ јавности.

Политика рада Савјета безбједности УН је да свака стална чланица може да скине неку тачку дневног реда која јој се не свиђа, а у име америчке администрације то је радила Медлин Олбрајт која је скинула низ извјештаја међу којима и писмо првог команданта “плавих шљемова”, Сатиша Намбијара који је писао да није био свједок никаквог геноцида нити ичега што би по обиму пришло близу процјенама које су измислили медији.

- Намбијара је навео да је тио класични грађански рат и да ту нема неког посебног кривца. Он је изнио и аргументе и све, и то је Бутрос Гали примио, али је Мадлен Олбрајт тражила да се то избаци - каже Моравчевић.

Намбијарово писмо само је једно у низу оних који никада нису угледали свјетло дана, а који сакупљају прашину у Архиву сталних чланица СБ УН. Моравчевић, који је у својој књизи писао о ратовима у бившој Југославији, добио је дозволу од Бутроса Галија, кога је лично познавао, да прегледа Архив.

- Међутим, пошто је Бутрос Гали био озлојеђен да га Американци неће подржати за други термин, он је мени дозоволио да то писмо видим - каже Моравчевић.

Олбрајтова је сакрила извјештај о Рачку у којем је писало да наводни побијени албански цивили на ногама имају аустријске војне чизме и дијелове аустријске војничке опреме. Моравчевић наводи да нису разматрани ни прави извјештаји официра УН с терена из Сарајева у којем је писало да су муслиманске снаге из заштићених зона дјеловале по српским положајима, као ни извјештај од 19. октобра 1994. генерала Мајкла Роуза да су снаге Алије Изетбеговића кренуле у офанзиву из зоне безбједности и да крше примирје.

- Сјећам се једног дијела гдје се тврди да су српске снаге силовале 50.000 жена, а онда је неко послао изјвјештај да српске снаге нису имале толико људи да то изведу - каже Моравчевић.

Архив сталних чланица СБ налази се у Менхетну и велико је питање да ли ће ико икада видјети те извјештаје, јер СБ нема политику попут америчке владе да сви тајни списи морају бити отпечаћени након протока одређеног времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана