U Sudu održano prvo ročište petorici osumnjičenih za terorizam

Srna
U Sudu održano prvo ročište petorici osumnjičenih za terorizam

Sarajevo - U Sudu BiH održano je prvo ročište petorici osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Damask".

Branilac jednog od petorice osumnjičenih Adil Lozo rekao je za BHT jedan da je odbrana temeljno obrazložila da je riječ o pretpostavkama i procjenama koje ne navode da postoje indicije da počinjena krivična djela.

Tužilaštvo BiH uputilo je juče Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet lica osumnjičenih za terorizam u akciji "Damask".

Nakon ispitivanja devet osumnjičenih, koje je Sipa predala Tužilaštvu BiH, upućen je prijedlog za određivanje pritvora za Huseina Bosnića zvanog Bilal /42/ iz Bužima, Avdulaha Hasanovića /73/ iz Zvornika, Enesa Mešića /27/ iz Tuzle, Emina Hodžića /20/ iz Sarajeva i Adema Karamuju /31/ iz Kaknja.

Prema preostaloj četvorici osumnjičenih Tužilaštvo BiH će pokrenuti prijedlog za određivanje mjera zabrane, koje će uključivati takozvani kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te nasumičnu policijsku kontrolu prisutnosti na adresi.

U okviru akcije "Damask", izvedene po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, 3. septembra uhapšeno je 16 lica i izvršen pretres na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornje Bočine, Srebrenika, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana