U Srpskoj predstoji gradnja najvećih energetskih objekata u regionu

RTRS
U Srpskoj predstoji gradnja najvećih energetskih objekata u regionu

Banjaluka - Uz povećanje izvoza, BDP-a, započeta i najavljena infrastrukturna ulaganja, 2018-ta za Srpsku će, izvjesno je, biti godina privrednog razvoja.

 Ministar Petar Đokić za SRNU ističe da su termoelektrana "Gacko dva", hidroelektrane "Buk Bijela" i "Dabar" tri najveća energetska objekta, koja će biti građena u regionu narednih godina. Njihova ukupna vrijednost premašuje dvije milijarde maraka.

Nova dionica auto-puta, milionski ugovori sa Kinezima, povećanje penzija i najniže plate, rekordan broj zaposlenih, veći BDP, veći izvoz – ekonomski, svi ti pokazatelji govore da je 2017. za Srpsku značila uspjeh. Od svih, najznačajniji infrastrukturni projekat, auto-put 9. januar privodi se kraju. Početkom oktobra u rad je pušteno novih 11 kilometara od Mahovljana do Drugovića. 

Sa već izgrađenom dionicom od Prnjavora do Doboja dužine 36 kilometara i onom od Banjaluke do Gradiške Srpska je godinu završila sa 110 kilometara auto-puta. Projekat auto-puta 9. januar, vrijedan oko 340 miliona evra u potpunosti bi trebalo da bude završen do kraja iduće godine.

"Srpska gradi autoputeve i ide svojim putem. Republika Srpska je zapućena u budućnost, tamo gdje želimo da stignemo", izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dok se jedan projekat privodi kraju, drugi je dogovoren. U Budimpešti je potpisan ugovor sa kineskom kompanijom Čajna Šendong koja bi savremenom saobraćajnicom i željeznicom trebalo da poveže sjever Srpske sa granicom Evropske unije. 2017. pamtiće se i po tome što je u njoj započet proces najveće privredne investicije od osnivanja. Potpisan je opšti ugovor o izgradnji Termoelektrane Gacko 2.

"Ovo će biti najveća investicija koju će Republika Srpska realizovati poslije rata", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Ovu investiciju vrijednu preko milijardu maraka Kinezi će graditi u novoj godini, a instalirana snaga elektrane biće veća od one u Stanarima i iznosiće 350 megavata. 

"Izradnja ove Termoelektrane znači novi enegretsku sigurnost za Republiku Srpsku", istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Sa Kinezima su dogovorena i ulaganja u zdravstveni sektor, vrijednosti oko 70 miliona dolara. Uz njih u Srpskoj će graditi i Rusi. Sporazum o izgradnji zajedničkog preduzeća vrijedan oko 70 miliona evra potpisan je između Gas ReSa i Gasprom SPG tehnologije, a odnosi se na gasifikaciju Srpske. U 2017. BDP je veći za 3 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom bilježi rekord. Za 3 odsto veće su i penzije, a u novoj godini najavljena su nova povećanja. 

"Mi zaista nastojimo, koliko je realno moguće, da pratimo tu populaciju u njenim zahtjevima", naveo je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Srpska godinu završava sa nikad više zaposlenih od njenog osnivanja. 

 "Moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je onako kako smo mi planirali, predviđali i najavljivali na osnovu određenih projekcija i došlo do toga da smo mi prešli 260 hiljada zaposlenih lica u Republici Srpskoj što je rekord", naglasila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

2017. bila je značajna i za radnike. Na njenom kraju, Ekonomsko-socijalni savjet radnicima na minimalcu u vidu novogodišnje čestitke omogućio je povećanje plate sa 395 na 410 maraka. Uz sve pozitivne pomake, kojima se hvali Vlada, a koje ekonomisti svakako bilježe kao značajne, ostaje da se vidi hoće li i u kojoj razmjeri, svi ti pozitivni pomaci, značiti i povećanje životnog standarda običnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana