У Српској предстоји градња највећих енергетских објеката у региону

РТРС
У Српској предстоји градња највећих енергетских објеката у региону

Бањалука - Уз повећање извоза, БДП-а, започета и најављена инфраструктурна улагања, 2018-та за Српску ће, извјесно је, бити година привредног развоја.

 Министар Петар Ђокић за СРНУ истиче да су термоелектрана "Гацко два", хидроелектране "Бук Бијела" и "Дабар" три највећа енергетска објекта, која ће бити грађена у региону наредних година. Њихова укупна вриједност премашује двије милијарде марака.

Нова дионица ауто-пута, милионски уговори са Кинезима, повећање пензија и најниже плате, рекордан број запослених, већи БДП, већи извоз – економски, сви ти показатељи говоре да је 2017. за Српску значила успјех. Од свих, најзначајнији инфраструктурни пројекат, ауто-пут 9. јануар приводи се крају. Почетком октобра у рад је пуштено нових 11 километара од Маховљана до Друговића. 

Са већ изграђеном дионицом од Прњавора до Добоја дужине 36 километара и оном од Бањалуке до Градишке Српска је годину завршила са 110 километара ауто-пута. Пројекат ауто-пута 9. јануар, вриједан око 340 милиона евра у потпуности би требало да буде завршен до краја идуће године.

"Српска гради аутопутеве и иде својим путем. Република Српска је запућена у будућност, тамо гдје желимо да стигнемо", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Док се један пројекат приводи крају, други је договорен. У Будимпешти је потписан уговор са кинеском компанијом Чајна Шендонг која би савременом саобраћајницом и жељезницом требало да повеже сјевер Српске са границом Европске уније. 2017. памтиће се и по томе што је у њој започет процес највеће привредне инвестиције од оснивања. Потписан је општи уговор о изградњи Термоелектране Гацко 2.

"Ово ће бити највећа инвестиција коју ће Република Српска реализовати послије рата", рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Ову инвестицију вриједну преко милијарду марака Кинези ће градити у новој години, а инсталирана снага електране биће већа од оне у Станарима и износиће 350 мегавата. 

"Израдња ове Термоелектране значи нови енегретску сигурност за Републику Српску", истакао је предсједник Српске Милорад Додик.

Са Кинезима су договорена и улагања у здравствени сектор, вриједности око 70 милиона долара. Уз њих у Српској ће градити и Руси. Споразум о изградњи заједничког предузећа вриједан око 70 милиона евра потписан је између Гас РеСа и Гаспром СПГ технологије, а односи се на гасификацију Српске. У 2017. БДП је већи за 3 одсто, а покривеност увоза извозом биљежи рекорд. За 3 одсто веће су и пензије, а у новој години најављена су нова повећања. 

"Ми заиста настојимо, колико је реално могуће, да пратимо ту популацију у њеним захтјевима", навео је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Српска годину завршава са никад више запослених од њеног оснивања. 

 "Морам да изразим задовољство чињеницом да је онако како смо ми планирали, предвиђали и најављивали на основу одређених пројекција и дошло до тога да смо ми прешли 260 хиљада запослених лица у Републици Српској што је рекорд", нагласила је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

2017. била је значајна и за раднике. На њеном крају, Економско-социјални савјет радницима на минималцу у виду новогодишње честитке омогућио је повећање плате са 395 на 410 марака. Уз све позитивне помаке, којима се хвали Влада, а које економисти свакако биљеже као значајне, остаје да се види хоће ли и у којој размјери, сви ти позитивни помаци, значити и повећање животног стандарда обичних грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана