U Srebrenici u julu 1995. godine počinjen zločin, a ne genocid

Srna
U Srebrenici u julu 1995. godine počinjen zločin, a ne genocid

Banjaluka - Zločin u Srebrenici jula 1995. godine ne može se smatrati genocidom u skladu sa opšteprihvaćenom definicijom koju je utvrdila i međunarodna konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, a koja i danas egzistira kao instrument međunarodnog prava, jedan je od zaključaka međunarodne naučne konferencije "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" održane u Banjaluci.

Organizatori konferencije, održane s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine, naveli su u završnom dokumentu da je na skupu snagom argumenata razobličena neosnovanost optužbi i presuda usmjerenih protiv srpskog naroda u namjeri da mu se pripiše krivica i odgovornost za navodni genocid nad Bošnjacima Srebrenice tokom jula 1995.

U proteklom ratu u cijeloj BiH bilo je zločina različitog obima i intenziteta, navodi se u zaključcima i dodaje da ne postoji dovoljno naučnih i pravno verifikovanih dokaza da je na srpskoj strani u građanskom ratu u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju muslimanskog stanovništva, kao ni zajednička namjera i cilj za tako nešto, pa time nema ni dokaza o genocidu i udruživanju radi njegovog vršenja.

"Pravne kvalifikacije zločina u Srebrenici, koje je dao Haški tribunal nakon izricanja presuda određenom broju optuženih i osuđenih lica, nisu zasnovane na naučno, stručno i profesionalno verifikovanim činjenicama i dokazima, već uglavnom na neistinitim izjavama pojedinih svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih. Zbog toga one moraju biti podvrgnute naučno-stručnoj i profesionalnoj verifikaciji", poručeno je nakon ove konferencije.

Na skupu je zaključeno da nema naučno potvrđenih dokaza o tačnom broju stradalih u borbenim dejstvima i van njih u Srebrenici tokom 1995. godine.

"Može se zaključiti da iseljavanje civilnog stanovništva iz Srebrenice nije bilo prisilno, već jednoglasan izbor predstavnika civilne vlasti i lokalnog stanovništva, kao i komande 28. divizije takozvane Armije BiH i određenih mehanizama međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu.

Organizatori su naveli da postoji dovoljno pouzdanih činjenica da je zločin u Srebrenici ciljano osmišljen, detaljno isplaniran, dugo pripreman i uspješno realizovan od operativaca stranih obavještajnih službi, te finansijski i medijski podržan od moćnih zapadnih zemalja, te bošnjačkog vojnog i civilnog rukovodstva s ciljem pribavljanja valjanog alibija za bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske i stanovništva Srpske, a sve u svrhu slabljenja Republike i dugotrajnog i sistematskog uništenja Srba u BiH.

Učesnici su ocijenili da je Haški tribunal nezakonita, zavisna i pristrasna krivično-pravna tvorevina, koja nije primjenjivala opšteprihvaćene standarde međunarodnog prava, već je sudila na osnovu svojih pravila koja ne mogu biti relevantan izvor međunarodnog prava zbog čega je potrebno preispitati sve izrečene presude.

"Nikakve presude, pa i one Haškog suda, ne mogu biti prepreka za naučna istraživanja radi ustanovljenja cjelovite istine", navodi se u zaključcima.

Poručeno je i da treba obaviti popis svih žrtava u 20. vijeku i u posljednjem ratu u BiH, pokrenuti inicijativu za gradnju Memorijalnog centra žrtava srednjeg Podrinja i ojačati institucionalne kapacitete Srpske radi utvrđivanja pune istine o proteklom ratu u BiH i daljeg razvoja i opstanka Srba i Republike Srpske na ovim prostorima.

"U cilju približavanja istine svim zainteresovanim stranama, te sprečavanja širenja neistina o dešavanjima u Srebrenici, završni dokument i zbornik radova sa konferencije na srpskom, engleskom i drugim jezicima treba uputiti svim relevatnim subjektima domaće i međunarodne javnosti", zaključili su učesnici i dodali da je na skupu činjenično sagledan istorijski kontekst zločina i pogroma nad Srbima u Srebrenici tokom svjetskih ratova i posljednjeg rata u BiH.

Organizatori su naveli da međunarodna konferencija "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja je ponudila 48 referata 52 autora, od kojih su 16 radovi autora izvan prostora bivše Jugoslavije, predstavlja naučno-stručni nacionalni projekat s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, zahvalio je svima na angažmanu na konferenciji, te najavio da bi naredne godine trebao da se održi drugi takav naučni skup.

Novinar beogradskog lista "Večernje novosti" Dragan Vujičić rekao je da će rezultati konferencije dati novu sliku o događanjima u Srebrenici, te da je cilj da se od državnih organa Republike Srpske i Srbije zatraži da se pokrene akcija u kojoj će svi osuđenici sa pravosnažnim presudama Haškog tribunala, koji robijaju po svijetu, moći da kaznu služe u svojim zemljama, kao i da se pitanje Haškog suda vrati u UN za šta je potrebna snažna diplomatska akcija.

Konferenciju su organizovali Organizacija starješina ešina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Beograd.

Skup je održan u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Srpske, a prisustvovali su mu i najviši zvaničnici Srpske i BiH. /kraj/boj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana