У Сирији погинула 43 лица из БиХ, 50 их се вратило

Срна
У Сирији погинула 43 лица из БиХ, 50 их се вратило

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да око 130 држављана БиХ тренутно борави на ратиштима у Сирији, а да их је до сада погинуло 43, а око 50 их се вратило у БиХ.

Мектићу је, претходно, у дијелу сједнице Представничког дома о питањима посланика, шеф клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац поставио питање да ли је тачно да и даље расте број лица из БиХ која одлазе на ратишта у Сирији и Ираку и шта институције БиХ конкретно раде на спречавању њиховог дјеловања.

Кошарац је рекао да су прије неколико дана медији у БиХ, позивајући се на званични извјештај Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске, објавили више него алармантне податке према којима је број радикалних исламиста из БиХ, који су се придружили терористима "Исламске државе" у Сирији и Ираку, премашио 600 лица, и да та цифра и даље расте.

Кошарац је упитао, ако су ови подаци тачни, шта институције БиХ задужене за безбједност предузимају да се заустави раст одлазака држављана БиХ на ова ратишта, колико се таквих лица вратило у БиХ и шта су правосудне институције на нивоу БиХ предузеле да се према тим лицима примијене нове одредбе допуњеног Кривичног закона БиХ које су на снагу ступиле у јуну 2014. године, а које предвиђају вишегодишње затворске казне за лица која се придружују страним паравојним и терористичким организацијама попут Исламске државе.

Кошарца је интересовало да ли је било које лице пред Судом БиХ осуђено на основу измијењеног Кривичног закона БиХ, који је на снази више од годину дана.

Мектић је рекао да је за ово сазнао из медија."Искрено, сумњам да је то званичан податак хрватске обавјештајне службе, са којом имамо добру сарадњу, али те податке од њих нисмо добили. Ми врло озбиљно пратимо то стање већ неколико година и располажемо информацијом да око 130 држављана БиХ тренутно борави на ратиштима у Сирији", навео је Мектић и додао су 43 лица из БиХ погинула у тим сукобима, а око 50 их се вратило у БиХ.

Према његовим ријечима, поднесено је 19 извјештаја о почињеним кривичним дјелима учешће и подстрекавања у учешћу лица из БиХ на страним ратиштима, од чега је подигнуто 18 оптужница које чекају на потврђивање у Суду БиХ, тако да до данас нема још ниједне пресуде за ова кривична дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана