U Sarajevu nazvali školu po piscu koji je veličao Hitlera

Nezavisne novine
U Sarajevu nazvali školu po piscu koji je veličao Hitlera

Sarajevo - Mustafa Busuladžić, po kojem će osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići nositi ime, u najmanju ruku je koketirao s fašizmom, ali suština problema u BiH je što su dojučerašnji heroji postali antiheroji i obratno, i cijeli sistem obrazovanja izložen je politici i politikantstvu.

Stav je to istoričara Dubravka Lovrenovića, redovnog profesora na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Odluku Skupštine Kantona Sarajevo o promjeni naziva Osnovne škole "Dobroševići", donesenu u srijedu, oštro su potom kritikovali poslanici stranaka opozicije, tvrdeći da je Busuladžić propagirao fašizam, veličao Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku i koristio govor mržnje na račun Jevreja.

Napustili su zasjedanje prije odlučivanja o ovoj tački.

Opozicija i pozicija imaju oprečne stavove o tome da li je Busuladžić bio fašista i nacionalista.

"On je pisac i izučavaće se, ali zašto školu nazvati po njemu. Time se šalje ista poruka kao što se šalje davanjem studentskom domu u Palama ime Radovana Karadžića", istakao je juče Predrag Kojović, poslanik opozicione Naše stranke u Skupštini KS.

On smatra da škole, posebno osnovne, treba da se zovu kao "ljubičica", "sunčica", "Pčelica Maja", a ako se moraju nazvati po nekoj ličnosti onda da to bude neko na koga se djeca mogu ugledati.

 "Zločin je strijeljati nekoga bez suda, ali to što je neko bio žrtva komunističkog pravosuđa nije razlog da slavimo uspomenu na njega", kazao je Kojović, koji se slaže da u BiH ima dosta primjera škola koje nose sporan naziv, ali je pitanje škole u Dobroševićima došlo na Skupštinu KS.

Profesor Lovrenović je istakao da je veoma loše dati ime školi po Busuladžiću, ali i da primjera spornih naziva ima svugdje, te je problem u našem društvu.

"Antifašisti postaju fašisti i obratno. Na primjer, u Mostaru ulica nosi nasiv Mile Budak. Ako bismo govorili o fašizmu, možemo govoriti o Budaku. A što se tiče Busuladžića, on je koketirao s fašizmom, u najmanju ruku, i to je za mene dovoljno. Slučaj je indikativan i morala bi se provesti rasprava o tome šta je fašizam, a šta antifašizam. Stvari su se tokom vremena promijenile", dodao je Lovrenović.

S druge strane, u Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje istorijskih događaja i ličnosti Skupštine KS ističu da su konsultovali Institut za istoriju Sarajevo i Arhiv grada Sarajeva i da niko nema zvanične podatke da je Busuladžić bio nacionalista.

"Osim toga, promjena naziva škole je volja građana mjesne zajednice Dobroševići, a mi smo tu radi građana. Inicijativa je prošla svu proceduru, Savjet mjesne zajednice, općinsku komisiju, Općinsko vijeće, skupštinsku komisiju i Skupštinu", dodao je Nermin Bjelak, predsjednik ove komisije.

Dževad Rađo, poslanik SBB-a, kazao je da vjeruje institucijama sistema i da je zato glasao za ovu odluku, te da opozicija populistički nastupa i razumije njihov stav da osporava poziciju, ali da to treba činiti argumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana