U RS stižu 36,3 miliona dolara od ruskog duga

Vedrana Kulaga
U RS stižu 36,3 miliona dolara od ruskog duga

Moskva - Rusija će do kraja aprila ili početkom maja ove godine isplatiti BiH 125,16 miliona dolara na osnovu klirinškog duga, a RS će pripasti 36,3 miliona.

Isplata novca omogućena je sporazumom o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a nastalih na osnovu robnog prometa između SSSR-a i bivše SFRJ. Sporazum su juče u Moskvi potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak. Tim dokumentom je definisano da će novac biti isplaćen u roku od 45 dana nakon što sporazum ratifikuju Ruska Federacija i Savjet ministara BiH. Transfer novca sa računa Ministarstva finansija Ruske Federacije biće obavljen putem ruske Vnešekonombanke koja će ga doznačiti na račun Ministarstva finansija i trezora BiH kod Centralne banke BiH. Međubankarski sporazum potpisali su guverner Centralne banke BiH Senad Softić i predstavnici Vnešekonombanke. Time su stvoreni tehnički preduslovi za isplatu klirinškog duga i realizaciju sporazuma na koji su potpis stavili Bevanda i Storčak.

BiH nakon dobijanja novca ima rok od pet dana da ga raspodijeli, a najviše će pripasti budžetu FBiH - 72,59 miliona dolara ili 58 odsto. RS će dobiti 36,29 miliona ili 29 odsto, institucijama BiH pripada 12,51 milion, odnosno deset odsto, a preostalih 3,75 miliona ili tri procenta završiće u budžetu Brčko distrikta.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje i zahvalio vladi Ruske Federacije i ruskoj ambasadi u BiH na uloženim naporima da taj proces bude okončan na najbolji mogući način.

- Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u novcu, a ne u robi kako je to učinjeno u drugim državama regiona. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutrašnje konsultacije i dogovore te uz dobru volju Ruske Federacije došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH - rekao je Bevanda.

Storčak je naglasio da je postignut dogovor sa BiH o isplati posljednjeg dijela duga iz perioda bivšeg SSSR-a.

- Ovom isplatom biće podmireni svi dugovi Rusije iz tog perioda - rekao je Storčak.

U Vladi RS istakli su da novac koji treba da stigne predstavlja značajnu podršku budžetu.

- Pozdravljamo potpisivanje sporazuma i posebno dobru volju ruske strane da dug prema BiH isplati u novcu, a ne u robi kao što je bio slučaj sa ostalim zemljama bivše države

- kazali su u Vladi RS iz koje su ranije najavljivali da će dio novca od ruskog duga iskoristiti za isplatu subvencija poljoprivrednicima.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je krajem decembra prošle godine potpisao ukaz prema kojem će Rusija isplatiti BiH 125,16 miliona dolara.

Naslijeđeni dug

Rusija je raspadom SSSR-a naslijedila i dug od 66 milijardi dolara prema zapadnim zemljama.

Dug od 60 milijardi dolara je isplaćen zemljama Pariskog kluba, a od 2011. do 2016. godine isplaćen je dug Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana