U Osijeku umro ozloglašeni SS čuvar

Srna
U Osijeku umro ozloglašeni SS čuvar

Osijek - Ozloglašeni SS čuvar u nacističkim logorima u Njemačkoj Jakob Dencinger umro je u Osijeku u 92. godini. Dencinger je bio pod istragom njemačkog Specijalnog tužilaštva za istraživanje zločina nacional-socijalizma, a bio je osumnjičen i da je učestvovao u ratnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata, prenosi "Jutarnji list".

On je bio čuvar nacističkih logora u Aušvici, Mauthauzenu, Svetom Georgenu i Krakovu, a kraj rata je dočekao kao vojnik na frontu u blizini Torgaua.


Za njegovu nacističku prošlost u Hrvatskoj se saznalo u januaru 2014. godine. Otkriveno je da je ovaj stanovnika Osijeka, rođen u obližnjem Čepinu, bio pripadnik Hitlerove jedinice "Totenkopf" /Mrtvačke glave/.

Za vrijeme koje je proveo u nacističkim logorima rekao je da tamo nije vidio ni ubistva ni mučenja. U Njemačkoj je nakon rata ostao kao zarobljenik još šest mjeseci, a potom je prebačen u Francusku gdje je bio do 1947. godine kada su Amerikanci odlučili da ga puste.

Nije se odmah vratio u Jugoslaviju već je ostao da radi za dvije jevrejske porodice Rozental i Drajfus. Krajem 1947. godine vratio se u rodni Čepin.

Nakon ženidbe 1950. godine preselio se u Njemačku, a šest godina kasnije dobio je vizu za Ameriku gdje je uspio da se obogati. Imao je privatne firme za preradu plastike, zahvaljujući kojima je stekao veliko bogatstvo.

Iz Amerike se vratio u Jugoslaviju neposredno nakon što su američke vlasti pokrenule postupak da mu oduzmu državljanstvo koje je dobio 1972. godine jer u formularima za dobijanje državljanstva nije pomenuo nacističku prošlost.

Da bi sve to izbjegao, prodao je imovinu procijenjenu na 1,2 miliona dolara i vratio se u Hrvatsku. Od 1990. živio je u Osijeku sve do smrti.

Hrvatsko tužilaštvo vodilo je istražne radnje protiv Dencingera, ali do sada nije otkriveno ništa što bi ga teretilo za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana