У “Олуји” нису поштедјели ни жене

Глас Српске
У “Олуји” нису поштедјели ни жене

Бањалука – Документационо-информациони центар “Веритас” објавио је имена 1.861 погинулих и несталих Срба из хрватске војно-полицијске акције “Олуја” и послије ње.

Од тога су више од 60 одсто цивили, а од њих су око три четвртине били старији од 60 година.

Како је у петак саопштио “Веритас”, међу жртвама је 548 жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, што представља један од “црних” рекорда грађанског рата деведесетих година прошлог вијека на просторима претходне Југославије.

“Олуја” је извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН, под називом сектори “Југ” и “Сјевер”, и да су представници РСК претходног дана у Женеви и Београду прихватили приједлог међународне заједнице о мирном решењу сукоба.

Против крајишких Срба (око 230.000 становника, са око 30.000 војника) ангажовано је око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ-а, МУП-а и ХВО-а, наведено је у саопштењу.

Координатор “Веритаса” за Бањалуку Радомир Кужет рекао је да су “Олуји” 1995. године извршени геноцид и етничко чишћење над српским народом.

- Хашки трибунал је рекао да то није то, али циљ и план су реализовани, а акција је спроведена до танчина. Од првог дана се хтјела спровести идеја - трећину Срба убити, трећину прекрстити и трећину протјерати. Мислим да се то са овом акцијом успјело - рекао је Кужет у петак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да Хашки трибунал није испунио улогу када је ријеч о процесуирању злочина над Србима у Хрватској.
- Спроводио је селективну правду, углавном на штету Срба, иако је неспорно да су хрватске снаге у акцији “Олуја” у августу 1995. године, уз подршку НАТО-а, Армије РБиХ и ХВО, протјерале скоро четврт милиона Срба, а више од 1.860 убиле - рекао је Кужет.

Република Српска и Србија данас (субота) ће заједно у Бачкој Паланци обиљежити Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе, уз кључну поруку да неће дозволити да српски народ доживи неку нову “Олују”.  

Одликовања за Маркача и Готовину

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић одликовала је пензионисане хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Она је то учинила поводом Дана побједе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља.

Хрватска предсједница је Готовину и Маркача одликовала Орденом краља Петра Крешимира Четвртог с лентом, преноси Хина.

Готовина и Маркач су августа 1995. године предводили акцију “Олуја”.

Не заборавити страдања

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић сматра да сјећање на акцију хрватских снага “Олуја” мора бити пренесено у насљеђе млађим генерацијама, да се не би заборавило страдање и поновила крвава историја српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана