У Министарству за људска права и избјеглице БиХ oд 11 руководилаца само један Србин

Жељка Домазет
У Министарству за људска права и избјеглице БиХ oд 11 руководилаца само један Србин

Сарајево - Од 11 руководећих позиција у Министарству за људска права и избјеглице БиХ само на једној је представник српског народа, чиме је национални баланс тотално нарушен и то на штету Срба.

Позиције министра и замјеника министра су, у складу са ротацијом и договором политичких странака, заузели Семиха Боровац из реда бошњачког и Предраг Јовић из реда српског народа, али су проблем остале руководеће позиције у министарству на којима су углавном Бошњаци.

Секретар министарства Драгомир Ковач једини је из реда српског народа, док је на осталим позицијама седам Бошњака и три Хрвата.

Када је о Бошњацима ријеч, Сектор са посебним задатком води Бошњак Мустафа Аликадић, на челу Сектора за људска права је Салиха Ђудерија, док је за в.д. руководиоца Сектора за обнову, развој, мониторинг и регионалне центре након смрти Мује Јејине прије неколико мјесеци именована Алтијана Хатибовић. Представник бошњачког народа Рузмира Тихић-Кадрић је на челној позицији Сектора за исељеништво, а директор Агенције за равноправност полова у БиХ која ради при министарству је Самра Филиповић-Хаџиабдић.

Да није водила рачуна о поштовању Устава и закона у БиХ, нити о попису из 1991. године иако је дужна да то чини, најбоље показује чињеница да је Боровчева на чело Сектора за опште, правне и финансијско-материјалне послове, након одласка Зорана Дакића у пензију прије мјесец, за вршиоца дужности именовала свог савјетника Далиду Међедовић, такође из реда бошњачког народа.

Заступник БиХ пред Судом за људска права у Стразбуру је Моника Мијић која је из реда хрватског народа, али иста права да представља БиХ у Стразбуру има и Зикрета Ибрахимовић из реда бошњачког народа која је замјеник Мијићеве.

Сектор за избјеглице из БиХ и расељене особе и стамбену политику води Марио Ненадић из хрватског народа, а интерни ревизор је Давор Палинић, који је такође из реда Хрвата.

Извор "Гласа Српске" близак министарству каже да је Боровчева у више наврата упозоравана на национални дисбаланс када је ријеч о руководећим позицијама, али да се она не осврће на упозорења.

На питања у вези са овим проблемом Боровчева није хтјела да одговори када смо је о томе упитали прошле седмице у Парламенту БиХ, гдје је присуствовала конференцији.

- Немојте ме пресретати по ходницима. Упутите питања на мој кабинет - рекла је љутито Боровчева. На питања "Гласа" упућена у Министарство за људска права и избјеглице нико није одговорио.

Предраг Јовић, замјеник Семихе Боровац, признаје да има проблема у вези са руководећим позицијама у министарству и обећава да ће то ускоро бити исправљено.

- Биће расписан конкурс за два мјеста помоћника, тако да ћемо инсистирати на томе да, од пет, два сектора буду српска - рекао је Јовић и истакао да, што се тиче осталих запослених у том ресору, нема проблема јер их је запослено од 30 до 35 одсто из српског народа.

Позиције на којима су Бошњаци

- руководилац Сектора са посебним задатком

- руководилац Сектора за људска права

- руководилац Сектора за обнову, развој, мониторинг и регионалне центре

- руководилац Сектора за исељеништво

- руководилац Сектора за опште, правне и финансијско-материјалне послове

- директор Агенције за равноправност полова

- замјеник заступника БиХ пред Судом за људска права у Стразбуру

Позиције на којима су Хрвати

- заступник БиХ пред Судом за људска права у Стразбуру

- руководилац Сектора за избјеглице из БиХ и расељене особе и стамбену политику

- интерни ревизор

Позиције на којима су Срби

- секретар Министарства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана