U FBiH naplaćuju dokumentaciju za besplatan projekat

Goran Maunaga
U FBiH naplaćuju dokumentaciju za besplatan projekat

Banjaluka - Projekat registracije nekretnina za koji je Svjetska banka donirala više od 34 miliona dolara entiteti sprovode na različite načine, i to tako što Srpska od građana za to ne traži i ne naplaćuje dokumenta i uvjerenja, za razliku od FBiH.

Pored toga, iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zainteresovanima ne šalju obavještenja o projektu na kućne adrese, zbog čega većina izbjeglih i raseljenih Srba iz FBiH ima dodatne probleme, dok iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) pozive upućuju svakom građaninu lično.

Usklađivanje podataka kroz taj projekat trebalo je da za stranke bude besplatno. Cilj projekta je razvoj održivog sistema registracije nekretnina s usklađenim katastarskim evidencijama u urbanim oblastima u FBiH i Srpskoj. To podrazumijeva usklađivanje podataka u zemljišnim knjigama i katastarskih podataka sa stvarnom situacijom na terenu.

Bivši stanovnik Sarajeva Miloš Gavranović, koji je od završetka rata u BiH raseljeno lice, kaže da je slučajno saznao za projekat i otišao u Zemljišnoknjižno odjeljenje (grunt) Opštinskog suda u Sarajevu kako bi prijavio vlasništvo nad zemljištem koje mu je ostalo od oca.

- Nakon čekanja nekoliko časova u redu, rekli su mi da moram donijeti kopiju katastarskog plana, prepis posjedovnog lista i uvjerenje iz odjeljenja za katastar u opštini u kojoj sam živio prije rata, a to je na drugom kraju grada. Samo ti papiri, na koje sam čekao 20 dana, koštali su me 60 maraka. A tek kad ih predam u grunt, treba da pokrenem postupak prenosa vlasništva sa oca na mene. Ne znam koliko će me to koštati - kaže Gavranović.

U Srpskoj je za građane sve besplatno, a ne postoje ni rokovi za prijavu vlasništva. U FBiH je rok za prijavu 60 dana.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović kaže da u RS od građana ne traže da donesu dokumentaciju koja već postoji u evidencijama RUGIP-a.

- Oni donose samo dokumentaciju koju imaju, a na osnovu koje bi izmijenili postojeće podatke iz evidencija, kao, na primjer, rješenje o nasljeđivanju ili kupoprodajni ugovor - kaže Predragovićeva.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović kaže da u FBiH naplaćuju kopije plana za jednu parcelu 11 KM, plus četiri marke za svaku sljedeću. Kaže da prepis ili izvod iz posjedovnog lista košta osam, a uvjerenje o podacima posljednjeg stanja u katastru pet maraka.

- Izdavanje tih dokumenata je pravno propisano. Ustanovili smo da se izdavanje navedenih dokumenata naplaćuje i u RS - naveo je u dopisu Obradović iako u RS ne može biti nikakve naplate pošto od građana u RS uopšte ne traže donošenje dokumenata koja zahtijevaju u FBiH. Na pitanje zašto u FBiH ne obavještavaju građane lično, kako to rade u Srpskoj, kaže da je način objave propisan zakonom.

Svjetska banka

Prema podacima Svjetske banke, projekat je pokrenut 25. oktobra 2012, datum zatvaranja je 31. jul 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta je 34,10 miliona dolara.

Portparolu Svjetske banke u BiH Jasmini Hadžić pitanja smo poslali prije nekoliko dana, ali odgovori nisu stigli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana