У ФБиХ наплаћују документацију за бесплатан пројекат

Горан Маунага
У ФБиХ наплаћују документацију за бесплатан пројекат

Бањалука - Пројекат регистрације некретнина за који је Свјетска банка донирала више од 34 милиона долара ентитети спроводе на различите начине, и то тако што Српска од грађана за то не тражи и не наплаћује документа и увјерења, за разлику од ФБиХ.

Поред тога, из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове заинтересованима не шаљу обавјештења о пројекту на кућне адресе, због чега већина избјеглих и расељених Срба из ФБиХ има додатне проблеме, док из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) позиве упућују сваком грађанину лично.

Усклађивање података кроз тај пројекат требало је да за странке буде бесплатно. Циљ пројекта је развој одрживог система регистрације некретнина с усклађеним катастарским евиденцијама у урбаним областима у ФБиХ и Српској. То подразумијева усклађивање података у земљишним књигама и катастарских података са стварном ситуацијом на терену.

Бивши становник Сарајева Милош Гаврановић, који је од завршетка рата у БиХ расељено лице, каже да је случајно сазнао за пројекат и отишао у Земљишнокњижно одјељење (грунт) Општинског суда у Сарајеву како би пријавио власништво над земљиштем које му је остало од оца.

- Након чекања неколико часова у реду, рекли су ми да морам донијети копију катастарског плана, препис посједовног листа и увјерење из одјељења за катастар у општини у којој сам живио прије рата, а то је на другом крају града. Само ти папири, на које сам чекао 20 дана, коштали су ме 60 марака. А тек кад их предам у грунт, треба да покренем поступак преноса власништва са оца на мене. Не знам колико ће ме то коштати - каже Гаврановић.

У Српској је за грађане све бесплатно, а не постоје ни рокови за пријаву власништва. У ФБиХ је рок за пријаву 60 дана.

Вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић каже да у РС од грађана не траже да донесу документацију која већ постоји у евиденцијама РУГИП-а.

- Они доносе само документацију коју имају, а на основу које би измијенили постојеће податке из евиденција, као, на примјер, рјешење о насљеђивању или купопродајни уговор - каже Предраговићева.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић каже да у ФБиХ наплаћују копије плана за једну парцелу 11 КМ, плус четири марке за сваку сљедећу. Каже да препис или извод из посједовног листа кошта осам, а увјерење о подацима посљедњег стања у катастру пет марака.

- Издавање тих докумената је правно прописано. Установили смо да се издавање наведених докумената наплаћује и у РС - навео је у допису Обрадовић иако у РС не може бити никакве наплате пошто од грађана у РС уопште не траже доношење докумената која захтијевају у ФБиХ. На питање зашто у ФБиХ не обавјештавају грађане лично, како то раде у Српској, каже да је начин објаве прописан законом.

Свјетска банка

Према подацима Свјетске банке, пројекат је покренут 25. октобра 2012, датум затварања је 31. јул 2018. године, а укупна вриједност пројекта је 34,10 милиона долара.

Портпаролу Свјетске банке у БиХ Јасмини Хаџић питања смо послали прије неколико дана, али одговори нису стигли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана