У Доњој Градини Дан сјећања на жртве усташког злочина

Срна
У Доњој Градини Дан сјећања на жртве усташког злочина

Козарска Дубица - У Доњој Градини данас ће, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића, бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Ове године обиљежава се 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, као и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и израелског града Модин Хаим Бивас.

Програм обиљежавања Дана сјећања почели служењем Свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици од 9.00 часова.

Парастос и помен жртвама усташког геноцида, који подразумијева служење молитве на српском, јеврејском и ромском језику, почеће у 12.00 часова, а претходно ће бројне делегације положити вијенце невино страдалим жртвама логора Јасеновац.

У 13.00 часова предвиђено је обраћање званичника, а осим преживјелих логораша и њихових потомака, те личности из јавног и политичког живота, очекује се присуство делегација Србије, Израела и других земаља.

Након обраћања званичника, у 13.40 почеће меморијална академија “Тражим помиловање” посвећена убијеним Србима, Јеврејима и Ромима у такозваној “творници смрти”.

Општина Козарска Дубица обезбиједила је бесплатан превоз за грађане који у недјељу, 19. априла, желе да присуствују парастосу и помену у Доњој Градини.

Из општинске управе најављено је да ће два аутобуса кренути испред спортске дворане у 10.30 часова.

У истом термину биће организован превоз и испред цркве Светих апостола Петра и Павла, а из насељеног мјеста Кнежица аутобус ће кренути у 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана