У Бијељини током викенда пронађено 147 илегалних миграната

ATV
У Бијељини током викенда пронађено 147 илегалних миграната

Само за викенд на подручју Бијељине пронађено је 147 илегалних миграната, а још није утврђено на који начин су прешли границу БиХ. У Сарајеву на царинској испостави током прегледа камиона пронађена су два скривена мигранта који током полицијског увиђаја нису одговарали на питања.

Ситуација у Бихаћи синоћ је ескалирала када је мигрант ножем напао полицијског службеника и нанио му лакше повреде. Хапшења је било и у Брчко Дистрикту. Тринаест миграната ухапшено је синоћ у близини Брезовог Поља на путу Брчко - Бијељина. Сви су одмах приведени на испитивање у полицијску станицу Брчко Дистрикт.

“Оно што је урађено након тога је да су исти приведени у полицију Брчко Дистрикта и над њима је извршена криминалистичка обрада и предати су служби за послове са странцима БиХ. О догађају је обавијештен и дежурни тужилац тужилаштва БИХ тако да ће ићи и провјера по том основу”, истакао је Халид Екмић, шеф Оперативно-комуникацијског центра Брчко Дистрикта.

Брчко се до сада није чинило као атрактивна локација за мигранте јер га од Хрватске  границе дијели ријека Сава. Ипак, ни то није спријечило скоро 70 мигранта од почетка ове године који су пронађени на тој територији. Без документације су били скоро сви, па се њихов идентитет утврђивао на основу изјава, кажу из теренског центра службе за послове са странцима. Међу њима је било и шест малољетника. Сви мигранти који су синоћ пронађени упућени су у азилантски центар у Сарајеву.

“И они су вјероватно дошли из правца Бијељине: односно прешли су вјеропватно границу, да ли су у Зворнику на Рачи или су прешли чамцима преко ријеке... ми то нисмо утврдили. Значи, 13 тих имиграната изразили су намјеру за азил и ми смо им издали потврде о тој израженој намјери и упутили смо их да се јаве у азилантски центар у Сарајеву Делијаш Трново”, истакао је Јован Стојичић, шеф Теренске службе Брчко Дистрикта за послове са странцима. 

Проблеми који су снашли БиХ изгледа много не дотичу Савјет министара БиХ. Предсједавајући Денис Звиздић на све то поручује да БиХ ипак неће дизати зидове. 

“Остаћемо максимално хумани, поштоваћемо међународне стандарде и домаће законе. Али водићемо бригу и о сигурносној ситуацији. И очекујем да ћемо ових дана да дефинишемо и пар локација на којима ћемо етаблирати мигрантске центре. Поготово у Унско-Санском кантону. Од онога што је раније додијељено од Владе Федерације са тим се не слажу Европске институције. Они не желе да улажу у те центре јер сматрају да су превише близу границе”, истакао је Звиздић. 

Свакли дан све више миграната пристиже у Бихаћ. Општинске власти су још крајем јуна најавиле протесте испред зграде Савјета министара у Сарајеву уколико хитно не пронађу рјешење за измјештање миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана