U BiH se vratilo oko 50 džihadista

Goran Maunaga
U BiH se vratilo oko 50 džihadista

Sarajevo - Više od 50 ratnika koji su posljednjih mjeseci bili u ratnim zonama, uglavnom Sirije, među kojima je i dvadesetak ranjenih, vratilo se u BiH, dok je gotovo istovremeno u džihad otišlo oko 70 novih boraca.

Izjavio je to "Glasu Srpske" izvor blizak provjerama onih koji u BiH angažuju borce za svjetska ratišta. On kaže da džihadisti iz BiH u ratnim zonama ostaju najčešće od tri do šest mjeseci.

- Tada, ili preuzimaju komandu, ili se vraćaju u BiH. U posljednjih devet mjeseci u BiH su se u nekoliko grupa vratila ukupno 52 ratnika. Istovremeno, u tom periodu kao njihova zamjena na ratište u Siriji iz BiH je otišlo oko 70 novih ratnika - rekao je on i dodao da preciznu evidenciju onih koji su otišli u rat, kao ni onih koji su se vratili, nema nijedna nadležna služba u BiH.

Dodaje da trenutno u Hadžićima ima pet ratnika povratnika iz Sirije, u Mostaru i Gornjoj Maoči po četiri, u Travniku i Tešnju po tri, u Bugojnu i Ošvama po dva.

- Oni su sada potpuno fanatizovani i predstavljaju veliku opasnost ne samo za BiH, već i za region. Neki postaju službeni "Al-Kaidini" instruktori. Drugi u svojim predavanjima, u kojima se emotivno pozivaju na "svoju sirijsku suzu", "sirijske nasmijane šehide", šire vjerski fanatizam - rekao je on.

 

Više detalja pročitajte u današnjem štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana