У БиХ повећан број кријумчарења миграната, крију се у камионима и бјеже шумским путевима

klix.ba
У БиХ повећан број кријумчарења миграната, крију се у камионима и бјеже шумским путевима

Сарајево - Према свим расположивим подацима Граничне полиције БиХ и других релевантних безбједносних агенција у Европи, јасно је да БиХ није изложена масовном миграцијском притиску, али је у односну на претходни период у 2017. години изузетно појачан број илегалних покушаја преласка границе, а највише таквих случајева веже се за држављане Афганистана, Пакистана и Косова.

Актуелна ситуација у Србији и Македонији, гдје већ дуже вријеме борави велики број миграната "заглављен" на балканској миграцијској рути, указује на могуће активности миграната, међу којима је и проналазак алтернативних рута кретања према земљама ЕУ које могу укључивати и транзит преко територије БиХ.


Случајеви евидентирани у 2017. указују на то да мигранти из земаља високог миграционог ризика, у појединачним случајевима и мањим групама, настоје користити територију БиХ као транзитно подручје на путу према земљама ЕУ.

Тако је од почетка године највећи број особа из Афганистана које су илегално покушал ући у БиХ и то њих 77. На другом мјесту су држављани Пакистана и то њих 65, затим 43 Косовара, 40 Сиријаца, 37 Алжираца, 33 држављанина Турске и други. Укупно је у 2017. у БиХ било 368 покушаја илегалног преласка границе, а осим набројаних земаља Гранична полиција БиХ приводила је држављане Албаније, Ирака, Ирана, Индије, Шри Ланке, Палестине, Бангладеша, Арменије, Марока, Либије, Кубе, Колумбије, Македоније, Кине, Чешке и једну особу без држављанства.

Највећи број илегалних прелазака државне границе забиљежен је изван граничних прелаза у зони одговорности јединица Требиње, Вишеград, Бијељина и Изачић. Неријетко илегалне мигранте надлежне службе у БиХ проналазе скривене у камионима, затим како бјеже шумским путевима у нади да ће се пребацити на сљедеће одредиште. Само за 25 дана у септембру ове године евидентирано је 79 држављана из земаља високог миграцијског ризика у илегалном преласку или покушају преласка државне границе.

Такође, континуирано се евидентирају случајеви држављана Турске који злоупотребљавају безвизни режим с БиХ настојећи након легалног уласка у нашу земљу илегално наставити путовање ка земљама Западне Европе.

Током мјесеца аугуста 2017. године ГПБиХ је надлежним тужилаштвима поднијела два службена извјештаја због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело кријумчарења људи. У 2017. години откривено је више случајева кријумчарења људи, а успјешни показатељи су и недавно реализиране међународне акције "Босфор" и "Дарданели".

Због регистрирања већег броја случајева кориштења товарног простора теретних моторних возила за кријумчарење миграната, Гранична полиција БиХ увела је привремену мјеру појачане контроле и обавезног прегледа свих теретних моторних возила која у БиХ улазе из Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана