U Beogradu prikazan film o Majoru Tepiću Nebo nad Bjelovarom

Srna
U Beogradu prikazan film o Majoru Tepiću Nebo nad Bjelovarom

Beograd - U Domu Vojske Srbije u Beogradu premijerno je prikazan dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića, posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u tom gradu septembra 1991. godine.

Film, koji je sniman na brojnim lokacijama u BiH, nastao je uz podršku Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor, a potpisuje ga brojna ekipa.


Sinoćnjoj projekciji su uz članove porodica heroja, prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretari u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković i Bojan Jocić i drugi predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i izvršni producent filma Zdravka Karlica, istakla je da ona i njeni saradnici dobro znaju kako je ostati bez najbližih, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Svi su oni naši heroji, jer su dali život za otadžbinu. Na početku naše borbe, major Tepić i Stojadin Mirković pokazali su svoje herojstvo, a njihov primjer su slijedili drugi", rekla je Karlica.

Ona je dodala da je film pokušaj da im se oduže i da ih sačuvaju od zaborava, te da je to dug prema herojima.

Autor filma Nedeljko Lajšić, koji iza sebe ima 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima u svom kratkom obraćanju u ime ekipe koja je radila film, zahvalio je posjetiocima i istakao da je srećna zemlja, koja je imala Milana Tepića i Stojadina Mirkovića.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Zbog ovog čina major Tepić postuhmno je odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana