У Београду приказан филм о Мајору Тепићу Небо над Бјеловаром

Срна
У Београду приказан филм о Мајору Тепићу Небо над Бјеловаром

Београд - У Дому Војске Србије у Београду премијерно је приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у том граду септембра 1991. године.

Филм, који је сниман на бројним локацијама у БиХ, настао је уз подршку Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор, а потписује га бројна екипа.


Синоћњој пројекцији су уз чланове породица хероја, присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству одбране Србије Александар Живковић и Бојан Јоцић и други представници Војске Србије и Министарства одбране.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и извршни продуцент филма Здравка Карлица, истакла је да она и њени сарадници добро знају како је остати без најближих, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Сви су они наши хероји, јер су дали живот за отаџбину. На почетку наше борбе, мајор Тепић и Стојадин Мирковић показали су своје херојство, а њихов примјер су слиједили други", рекла је Карлица.

Она је додала да је филм покушај да им се одуже и да их сачувају од заборава, те да је то дуг према херојима.

Аутор филма Недељко Лајшић, који иза себе има 20 документарних филмова, од којих су многи награђени на међународним фестивалима у свом кратком обраћању у име екипе која је радила филм, захвалио је посјетиоцима и истакао да је срећна земља, која је имала Милана Тепића и Стојадина Мирковића.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Због овог чина мајор Тепић постухмно је одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана