У Бечу потписана Декларација - за мир у региону

Танјуг
У Бечу потписана Декларација - за мир у региону

У закључке Самита о западном Балкану ушла је Декларација о билатералним питањима, коју су потписали шефови дипломатија земаља региона, учесница скупа у Бечу.

Хедвиг Морваи, извршна директорка Европског фонда за Балкан, у изјави Танјугу, објаснила је да је Министарство иностраних послова Аустрије, након прошлогодишњег Самита у Берлину, на којем је покренуто питање билатералних спорова на Балкану, дало налог да се изради студија.

Савјетодавна група "Балкан у Европи" израдила је студију која је представљена у сриједу увече на Форуму о цивилном друштву и поздрављена од свих, те је ушла у закључке Самита, објаснила је Хедвиг Морваи.

Декларација даје конкретне препоруке у односу на то како да се земље са западног Балкана баве овим питањима.

Шефови дипломатија западног Балкана су се обавезали да државе сва отворена билатерална питања решавају у духу добросусједских односа и да се обавежу да неће једне друге ометати на путу европских интеграција, као и да неће отварати ова питања на начин како би једни друге блокирали него да ће се довољно рано у процесу интеграције бавити овим питањима.

Прихватајући све што су земље региона до сада учиниле у побољшању унутрашње ситуације, закључено је да је потребно више напора како би се убрзали домаћи реформски процеси превасходно када је ријеч о владавини права, управљању привредом и реформи јавне администрације, као и борби против корупције и организованог криминала.

Декларацијом је констатовано да, иако је било напретка у остваривању структуре регионалне сарадње протеклих година, потребно је више напора како би се ријешиле билатералне несугласице.

Потребни су конкретни кораци политичких лидера западног Балкана ка трајном помирењу у региону, што је кључно за стабилност и подршку стварања југоисточне Европе способне да превазиђе наслијеђе прошлости.

Комплетну Декларацију на енглеском језику можете пронаћи на овом ЛИНКУ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана