U Banku Srpske stiže 300 miliona evra

Srna, Foto: A. Čavić
U Banku Srpske stiže 300 miliona evra

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su u završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske i dokapitalizaciji od 300 miliona evra.

Dodik je naglasio da bi na ovaj način Srpska mogla da postane najstabilniji finansijski sistem u BiH i potpuno "oslobođena od reformskih očekivanja" međunarodnih finansijskih institucija.

On je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je za kupovinu Banke Srpske zainteresovana jedna finansijska organizacija sa Zapada.

"Nažalost, Srpska nema novca da pojača kapital Banke Srpske i na neki način smo na ovo primorani", rekao je Dodik.

On je dodao da su direktno vlasti Republike Srpske u kapital te banke uložile 35 miliona KM, a da će za 74 odsto kapitala u toj banci dobiti tih 17 miliona evra i ostati vlasnici 25 odsto i nešto kapitala, čime bi Srpska mogla da utiče na kapitalne odluke u banci i možda kasnije dogovara prodaju svog dijela.

"Osim toga, kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u predviđenom roku dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra, a bilo bi moguće da u tom iznosu govorimo o strukturisanju našeg duga i pomoći koju bi od te banke mogle da dobiju institucije Republike Srpske da bi mogle da održe svoju likvidnost", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi potpuno bila likvidna i servisirala svoje dugove, Srpskoj je u ovom momentu nedophodno oko 150 miliona evra.

Naredne sedmice sastanak svih predstavnika Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će naredne sedmice, u utorak ili u srijedu, pozvati sve nosioce odgovornih funkcija u Republici Srpskoj i predstavnike Srba u institucijama BiH na zajedničke konsultacije u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici.

Dodik je naglasio da će o načinu na koji će se reagovati na prijedlog ove rezolucije razgovarati i sa svim parlamentarnim strankama iz Republike Srpske.

"Prijedlog rezolucije smatramo nepotrebnim jer ne donosi ništa dobro BiH, dalje destabilizuje situaciju u BiH i ne doprinosi pomirenju", izjavio je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da se u okviru ove teme obavljaju i konsultacije sa nekim zemljama članicama Savjeta bezbjednosti UN, a o tome će biti riječi i na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u petak, 26. juna u Beogradu.

"Pokušaću da se dogovorim sa predstavnicima srpskog naroda na nivou BiH da zajedničkim pismom obavijestimo generalnog sekretara UN i predsjedavajuću Savjeta bezbjednosti o neprihvatljivosti jednog takvog prijedloga i lošim namjerama predlagača", istakao je Dodik.

Dodik smatra da Britanci, posredstvom nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i pojavom ove rezolucije, nisu bili usmjereni na pomirenje u BiH.

"Činjenica da nijedan organ BiH neće biti u prilici da podrži taj prijedlog rezolucije govori o tome koliko je to nepotrebno za BiH", istakao je Dodik i poručio da ignorisanje jedne takve situacije pokazuje da BiH nije ono čemu teže oni koji predlažu ovakve rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana