U Banjaluci proglašena epidemija morbila

Srna
U Banjaluci proglašena epidemija morbila

Banjaluka - Zbog širenja morbila među štićenicima JU Dom "Rada Vranješević" na teritoriji Grada Banjaluka proglašena je epidemija morbila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Domu "Rada Vranješević" trenutno je zaraženo ukupno devet osoba, navodi se u saopštenju.

Prvi slučaj među štićenicima ovog Doma Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je 24. aprila, a radilo se o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili četiri dana ranije. Pacijent je hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 23. aprila.

Morbile su potvrđene laboratorijski 30. aprila, a pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog zdravstvenog stanja. Oboljela osoba nije bila vakcinisana MRP vakcinom.

Predstavnici higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka 24. prošlog mjeseca sproveli su epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu "Rada Vranješević", nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika kao i zaposlenih u Domu, te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije. Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma dobilo je simptome morbila, svi iz bližeg kontakta sa prvim oboljelim. Šest je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji.

Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, dok je preostalo dvoje bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu "Rada Vranješević".

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija.

"Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se i dalje provode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama" navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravstvo RS i zaključuje da je u Republici Srpskoj evidentiran 31 slučaj oboljelih od morbila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana