Тврде да неће бити несташице пасоша

ATV
Тврде да неће бити несташице пасоша

Бањалука - Пасоша ће бити. Нема разлога за страх иако француска компанија "Џемалто” поново покушава да уђе у трку за штампанје пасошких кнјижица – поручују то у Агенцији за идентификациона документа БиХ

.Француски "Џемалто” се поново жалио  на заклјучак Агенције за идентификациона документа, према којем су на тендеру остали банјалучки "Милбауер” и нјемачки "Веридос”.  У Агенцији  тврде да је та жалба  неоснована, али чекају да је поново одбаци Канцеларије за разматранје. Тврде да је и нјемачком "Веридосу” истекао рок за жалбу, те да ће  уговор продужити са "Милбауером”.

"Она не утиче директно на издаванје самих идентификационих докумената и путних исправа. Оно што она успорава јесте процес јавних набавки, али ми се надамо да ће до 31. марта све ријешити. Агенција је подузела низ активности како би се покренула иницијатива, односно да се промијени та област набавки идентификационих докумената, као и персонализација истих. Међутим, док се она коначно не усвоји, ми ћемо да поступамо по законима који су до сада на снази”, рекла је  Елвира Аджикић, портпарол Агенције за идентификациона документа БиХ.

Ријеч је била о директном избору компаније која би штампала пасошке кнјижице, па до проблема са жалбама на тендерску документацију не би долазило. У ИДЕЕА-и тврде да ће и према постојећим прописима  Канцеларија ријешити жалбу и прије истека садашнјег уговора са "Милбауером”. Да до проблема са испоруком пасоша  неће доћи обећава и министар цивилних послова БиХ, Адил Османовић.

"Рекао сам да до тога неће доћи. Ми имамо француску компанију ‘Джемалто’, која сваки пут улаже неке жалбе. Имамо нови менаджемент ИДЕЕА-е који неће дозволити да дође до кризе пасоша”, рекао је Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ.

Због учесталих жалби, Агенција дуже од годину дана није успјела да спроведе тендер за набавку пасоша.

На послједнјем, најповолјнију понуду за штампанје пасошких кнјижица доставила је управо банјалучка компанија "Милбауер”, и то у износу од 28,47 милиона марака са ПДВ-ом. Нјемачки "Веридос” исти посао обавио би за дупло већу цифру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана