Tuzla: Kamenjem na Vladu, sukob sa policijom

Nada Vranković
Tuzla: Kamenjem na Vladu, sukob sa policijom

Tuzla - U najmasovnijim protestima na području Tuzlanskog kantona danas je povrijeđeno najmanje 18 lica, a uhapšene su 22 osobe.

Nekoliko hiljada bivših radnika pet nekadašnjih privrednih giganata, te pristalice "Fejsbuk" grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" i Udruženja nezaposlenih Tuzlanskog kantona blokiralo je cijeli grad. Prvo su blokirali prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu, a poslije toga, u šetnji do Vlade, pridružilo im se još nekoliko stotina građana, pa su ispred sjedišta izvršne vlasti zabilježene najmasovnije demonstracije u posljednjih nekoliko godina.

Demonstranti su zapalili gume petnaestak metara od ulaza u zgradu Vlade. Poslije toga su dogurali kontejnere na ulice, blokirali južnu saobraćajnicu, tako da je u Tuzli bio pravi kolaps. Kamenjem i jajima gađali su zgradu Vlade, poslije čega je intervenisala policija, među kojom su bili i specijalci. U sukobljavanju policije i građana bilo je povrijeđenih na obje strane.

- U Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do poslijepodnevnih časova javilo se deset povrijeđenih u neredima - potvrdio je portparol ove ustanove Adis Nišić.

On je dodao da su povrijeđeni pripadnici MUP-a i učesnici demonstracija, te da je uglavnom riječ o povredama glave, zbog gađanja kamenjem, prenose federalni mediji.

- Među povrijeđenima je i jedan dječak, koji je imao povrede glave, blaža krvarenja i ogrebotine. Hitna služba mu je ukazala prvu pomoć, te ga je poslala na dalje pretrage - naglasio je Nišić.

U sukobu je povrijeđen i kamerman lokalne televizije "Slon" Branimir Pavičić, kada je pokušao da uđe u zgradu Vlade.

- Pripadnik MUP-a, koji je radio na obezbjeđenju, udario ga je pendrekom u glavu - navode u RTV "Slon" i napominju da je kamerman imao sve službene oznake.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je napustio zgradu na bočni izlaz, u pratnji policije.

Građani su ogorčeni radom Vlade, koja je u svom četvorogodišnjem mandatu uspjela da obori, kako su rekli, neslavni rekord od 100.000 nezaposlenih osoba. Radnici su tražili da realizuju pravosnažne presude, te da ubrzaju rješavanje drugih tužbi koje su podigli. Od Vlade su tražili i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 500 maraka, uvezivanje radnog staža i obezbjeđivanje prava na liječenje.

- Nismo mi krivi što preduzeća ne rade. Tražimo od njih da sačuvaju hiljadu radnih mjesta u "Diti" i "Konjuhu", ali se oni ne oglašavaju na naše zahtjeve - kazali su predstavnici obespravljenih radnika.

Iz Vlade je saopšteno da rješavanje dugogodišnjih problema u pet preduzeća treba pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog savjeta. Demonstrantima je obećan sastanak s predsjednikom Vlade.

Harmonikaš

U jednom trenutku ispred Kantonalnog suda u Tuzli zasvirao je harmonikaš, a radnici su odali i minut ćutanja, kako su naveli, institucijama koje ne rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana