Tužiteljka držala optužnicu 15 godina, sudija falsifikovala

Goran Maunaga, Vedrana Kulaga
Tužiteljka držala optužnicu 15 godina, sudija falsifikovala

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH razriješio je prošle i u prvim mjesecima ove godine troje nosilaca pravosudnih funkcija zbog počinjenog krivičnog djela, dugogodišnjeg držanja predmeta u ladici i nemogućnosti saradnje sa kolegama.

Razriješeni su tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Gordana Lončar, sudija Osnovnog suda u Banjaluci Romana Brkić i sudija Kantonalnog suda u Bihaću Vesna Terzić.

Lončareva je razriješena 24. januara kada je kao neosnovana odbijena njena žalba na odluku disciplinske komisije VSTS-a.  Kancelarija disciplinskog tužioca protiv nje je disciplinsku tužbu podnijela u maju 2017. zbog kršenja Zakona o VSTS-u i Kodeksa tužilačke etike VSTS-a. Utvrđeno je da je od 2011. do 2017. godine u šest predmeta neopravdano i uprkos upozorenjima, nakon što je u spisima pripremila optužnice protiv osumnjičenih, svjesno propustila da dostavi spise službi tužilaštva radi otpreme i upućivanja optužnica i dokaza na potvrđivanje u sudove. Time je, piše u odluci, doprinijela nastupanju zastarjelosti krivičnog gonjenja i onemogućila blagovremeno sprovođenje pravde. Jedan predmet držala je čak 15 godina umjesto da je pripremljenu optužnicu protiv dvoje osumnjičenih sa dokazima uputila sudu na potvrđivanje.

U obrazloženju odluke VSTS-a piše da u tri tužilačka predmeta nije obavijestila oštećene o donošenju naredbe o nesprovođenju istrage. U jednom predmetu je oštećenog obavijestila poslije proteka najmanje pet godina i četiri mjeseca od donošenja naredbe o obustavljanju istrage.

VSTS je 6. jula 2017. godine odbio žalbu Brkićeve kao neosnovanu i potvrdio odluku disciplinske komisije o prestanku mandata sudije. Presudom iz juna 2016. godine Brkićeva, bivša ministarka za pravosuđe i upravu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, osuđena je na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja s ciljem protipravnog sticanja koristi svom mužu Dženaidu Brkiću. Ona je suprugu pribavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu za državnog namještenika iako on nikada nije izašao na polaganje ispita.

- Krivična osuda na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci za navedeno krivično djelo predstavlja sasvim opravdan razlog za izricanje najteže disciplinske mjere - razrješenje dužnosti - navela je u obrazloženju odluke potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić.

Odluku o prestanku mandata Terzićevoj VSTS je donio 15. februara kad je odbijena njena žalba i potvrđena odluka disciplinske komisije o razrješenju. U odluci VSTS-a piše da je Terzićeva prekršila Zakon o VSTS-u. "Glas Srpske" saznaje da su sudije odbijale da budu s njom navodeći da su saradnja i rad sa Terzićevom bili nemogući.

- I stranke su se često žalile, a sa ročišta je tjerala predstavnike medija. Pokrenut je disciplinski postupak, a ocjena njenog rada dvije godine je bila nezadovoljavajuća - kaže naš sagovornik.

Zbog nemara i nepoštovanja pravila struke lani je kažnjeno 19 sudija i tužilaca, a podaci ukazuju i na rast broja pritužbi na njihov račun. Na adresu Kancelarije disciplinskog tužioca u BiH prošle godine je stiglo 1.077 pritužbi ili 17,2 odsto više nego godinu ranije. Gotovo svaka deseta pritužba odnosila se na ponašanje ili postupanje sudija i tužilaca prema učesnicima u postupku.

- Osnovano je bilo 5,1 odsto pritužbi. Iako je taj procenat smanjen u odnosu na 7,2 odsto iz 2016. godine kada je podnesen rekordan broj disciplinskih pritužbi i ovaj udio je iznad desetogodišnjeg prosjeka koji iznosi 3,4 odsto - kazali su u Kancelariji disciplinskog tužioca.

Lani je pokrenuto 25 disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca, što je sedam manje nego u 2016. godini, ali je i taj broj veći od desetogodišnjeg prosjeka od 20,5 godišnje. Najviše disciplinskih postupaka je pokrenuto zbog nemara ili nepažnje u vršenju dužnosti i donošenja odluka kojim se krši zakon i neopravdanog kašnjenja u realizaciji. Većina postupaka rezultirala je smanjenjem plate ili javnom opomenom.

Najviše prijavljenih zaposleno je u prvostepenim sudovima i tužilaštvima koji zastupaju optužbu pred tim sudovima, a dužina trajanja postupaka bila je najčešći razlog za podnošenje tužbi.

Ostavka zbog prisvajanja novca

Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Mira Vučetić lani je u toku disciplinskog postupka podnijela ostavku koju je VSTS prihvatio nakon čega je postupak protiv nje obustavljen.

Sagovornik "Glasa Srpske" kaže da je disciplinski postupak pokrenut zbog mahinacija novcem banjalučkog Osnovnog suda.

- Stranke su za vještačenja uplaćivale novac direktno Vučetićevoj umjesto na račun suda, a ona ga je prisvajala. Pošto vještacima ništa nije uplaćivano oni su to od nje nekoliko puta tražili, ali uzalud. Na kraju su se obratili predsjedniku suda nakon čega je sve otkriveno - kaže naš sagovornik.

Epilog pritužbi

25 pokrenutih disciplinskih postupaka

19 izrečenih disciplinskih mjera

9 zahtjeva za privremeno udaljenje s dužnosti

Izrečene mjere

10 - smanjenja plate

4 - javne opomene

3 - pismene opomene koje se javno ne objavljuju

1 - premještanje sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca

1 - razrješenje

Disciplinski prekršaji za koje je utvrđena odgovornost

Sudije

- neopravdano kašnjenje u izradi odluka

- nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti

- donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka

Tužioci

- nemar i nepažnja u vršenju dužnosti

- neopravdano kašnjenje u sprovođenju radnji u vezi sa vršenjem dužnosti ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštovanje dužnosti

Podnosioci pritužbi

Stranke u postupku                                 -        48%

Advokati                                                  -        13%

Učesnici u postupku   (tumači, svjedoci...)   -        10%

Treće lice                                      -        9%

Pritužbe po službenoj dužnosti         -        7%

Anonimne  pritužbe                              -        4%

Rukovodioci u pravosuđu                       -        3%

Sudije, tužioci, zaposleni          -        2%

Institucije i organi                     -        2%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana