Tužioci sami od sebe prepisuju zadatke

Svjetlana Šurlan
Tužioci sami od sebe prepisuju zadatke

Banjaluka - Koliko čelnici nadležnih institucija ulažu napora kako bi se poboljšao rad tužilaštava u BiH i ispunili ciljevi koje tužioci zacrtaju dokazuju i zaključci sa konferencija glavnih tužilaca koji se po ustaljenoj matrici ponavljaju iz godine u godinu, a rezultati tužilaca ostaju gotovo identični.

Posljednja konferencija održana je prošle sedmice u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u Sarajevu. Na njoj je doneseno niz zaključaka čije bi sprovođenje trebalo da poboljša efikasnost tužilaštava. Poređenjem sa zaključcima donesenim na konferenciji glavnih tužilaca održanoj prošle godine, jasno se vidi da su uopšteni i da su mnoge stvari prepisane.

Tužioci su lani zaključili da izvještaji o počinjenim krivičnim djelima ne sadrže potreban kvalitet za efikasno procesuiranje, zbog čega tužioci treba da preduzmu pojačan nadzor nad radom ovlašćenih službenih lica. I ove godine su usvojili zaključak istog značenja, iz čega proizlazi da u prethodnoj godini ništa nije urađeno na tom polju. Identični zaključci u posljednje dvije godine su usvojeni i kada je u pitanju rješavanje starih predmeta.

- Glavni tužioci moraju uložiti dodatne napore s ciljem završavanja starih istraga, prvenstveno otvorenih prije 2011. godine. S tim u vezi potrebno je izvršiti pregled predmeta, te okončati sve istrage u kojima ne postoje objektivni razlozi za potjernice. Posebno treba aktivirati učešće kolegijuma tužilaca u svim tužilaštvima u predmetima u kojima istrage traju više od šest godina - zaključak je donesen prošle godine.

Ove godine se ne pominje šta je urađeno, ali je opet donesen zaključak kojim se glavni tužioci pozivaju da ulože dodatne napore u pravcu smanjenja broja neriješenih predmeta u tužilaštvima.

Ista meta isto odstojanje je i kada su u pitanju ratni zločini.

- Ubrzati postupak prenošenja nadležnosti na entitetska tužilaštva - glasi zaključak donesen i 2014. i ove godine.

Iako je prošle godine zaključeno da će glavni tužioci nastojati da obezbijede rješavanje svih starih koruptivnih predmeta do kraja 2014, ove godine nije navedeno šta je urađeno na tom planu. Naprotiv, sada je zaključeno da se formiraju specijalizovana nezavisna tijela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, iako je lani zaključeno da takvi stari predmeti treba da budu riješeni do kraja 2014. godine.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da ponavljanje istih zaključaka iz godine u godinu pokazuje da tužioci ništa ne rade.

- Bilo bi dobro kada bi zaključci bili ostvareni, ali već je poznato da bezbroj njihovih zaključaka završava samo na papiru i da od toga nema ništa - rekla je Majkićeva.

Dodala je da se malo šta u radu tužilaštava promijenilo tokom posljednjih godina i ne vjeruje da će se nešto bitno promijeniti i do idućeg susreta tužilaca.

- Tada će opet donijeti zaključke. Sve njihove želje se ispunjavaju, kako sa aspekta novca iz budžeta, tako i preko novca koji dobijaju od međunarodnih donatora, pa sve do povećanja broja zaposlenih po ugovorima i mimo novca koji imaju u budžetu. Sve to nije dovoljno da se stvari pomjere s mjesta. Onda se jedino može govoriti o pitanju volje i da li tužioci rade samo one predmete koji su im interesantni - istakla je Majkićeva.

Novi rok

Na konferenciji glavnih tužilaca ove godine su dati uopšteniji zaključci nego lani, a produženi su i rokovi za ispunjavanje zadataka. Zatraženo je da glavni tužioci naprave analizu razloga donošenja visokog procenta naredbi o nesprovođenju i obustavi istrage i da ih uz predložene mjere do kraja ove godine dostave VSTS-u.

- Potrebno je da glavni tužioci izrade detaljan izvještaj o razlozima nezavršetka svakog predmeta u fazi istrage koji je stariji od pet godina i dostave ga VSTS-u i entitetskim glavnim tužiocima do kraja ove godine - jedan je od zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana