Tužioci podnijeli tužbu zbog neisplaćenih plata

Goran Maunaga
Tužioci podnijeli tužbu zbog neisplaćenih plata

Sarajevo - Pet tužilaca Tužilaštva BiH koji rade na predmetima ratnih zločina podnijeli su Sudu BiH tužbu protiv institucije u kojoj su zaposleni jer im nisu isplaćene plate niti su im uplaćeni doprinosi, saznaje "Glas Srpske" u Tužilaštvu BiH.

Zbog neusvajanja strategije za reformu sektora pravde u BiH obustavljena je isplata plata za 142 tužioca, sudija, stručnih savjetnika, saradnika i administrativno-tehničkih radnika koji su angažovani kako bi bio ubrzan rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina. Novac za njihove plate obezbijedila je Evropska unija iz svojih pretpristupnih fondova. EU je obezbijedila 14,8 miliona evra sudovima i tužilaštvima za podršku u procesuiranju ratnih zločina od 2014. do 2018. godine. Korisnici novca su 16 tužilaštava i šest sudova u kojima je tokom 2014. godine zaposleno 20 tužilaca i sedam sudija, te 115 savjetnika, saradnika i radnika, koji rade na procesuiranju pomenutih predmeta.

Delegacija EU u BiH obavijestila je, međutim, prije nekoliko mjeseci Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina da druga tranša novca za procesuiranje ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena dok ne bude usvojena strategija za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina. Iako je poslije usaglašavanja sa entitetima strategija za reformu sektora pravde stigla na dnevni red Savjeta ministara BiH ona nije usvojena, jer su je blokirali ministri iz SDA.

Tužioci su se zbog nedobijanja plata odlučili na podizanje tužbe.

- Plate im nisu isplaćene ni iz budžeta Tužilaštva BiH u kome postoje sredstva obezbijeđena za prijem osam novih tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina. Novac stoji na računu, a Tužilaštvo niti prima nove tužioce u rad niti preusmjerava sredstva za isplatu plata i doprinosa za pet tužilaca koji su podnijeli tužbu - kaže naš sagovornik iz Tužilaštva BiH.

Dodaje da je preusmjeravanje novca uobičajena praksa, te da bi on bio refundiran čim stigne uplata iz pretpristupnih fondova EU.

- I na ovaj način se opstruiše procesuiranje predmeta ratnih zločina. Zanimljivo je da je novcem iz pretpristupnih fondova EU za Posebno odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH kupljen "folksvagen tuareg" koji je koštao 115.000 KM. Sramota je da su sada tužioci koji rade na predmetima ratnih zločina ostali bez primanja - kaže sagovornik "Glasa Srpske".

Dodaje da je indikativno i što SDA putem svojih ministara u Savjetu ministara BiH opstruiše usvajanje strategije za reformu sektora pravde kojom je uslovljena isplata druge tranše novca iz pretpristupnih fondova EU.

- EU je jasno uslovila isplatu te tranše usvajanjem strategije za reformu sektora pravde. Ministar pravde RS Anton Kasipović imao je dodatne konsultacije sa ostalim ministrima pravde u BiH i oni su usaglasili tekst strategije koji podrazumijeva da ne bude formiran vrhovni sud BiH. Tu strategiju trebalo je da usvoji Savjet ministara, ali SDA je to opstruisala skidajući to pitanje s dnevnog reda. Iz svega je jasno ko je odgovoran za ovaj problem - pojašnjava naš sagovornik.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da nema informaciju da su tužioci podnijeli tužbu protiv te institucije.

- Ukoliko su podnijeli tužbe svakako da imamo razumijevanja za tu situaciju. U potpunosti podržavamo kolege da tužbom traže isplatu - kaže Grubešić.

Dodao je da iz pretpristupnih fondova EU nije uplaćen novac za nove tužioce. Grubešić nije mogao da kaže zašto u tu svrhu nije upotrijebljen novac koji je planiran u budžetu Tužilaštva BiH za angažman novih tužilaca.

"Glas Srpske" nedavno je objavio da Tužilaštvo BiH nije odobrilo zahtjev Misije Organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) da obavi nezavisnu analizu rada te pravosudne institucije i pristupi predmetima ratnih zločina. Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je da će izvještaj Džoane Korner o radu Tužilaštva BiH u svakom slučaju biti završen. Mur je istakao da Kornerova ima puno povjerenje i podršku Misije OEBS-a i glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Diskriminacija

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Tužilaštva BiH kaže da je očigledno da se u slučaju neisplaćivanja plata tužiocima radi o diskriminaciji.

- Tužioci na predmetima ratnih zločina rade bez ikakvih primanja, iako postoje obezbijeđena sredstva. Time im je ugrožena egzistencija. Nije pomoglo ni to što je OEBS u svojim izvještajima konstatovao nenamjensko trošenje novca u Tužilaštvu - kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana