Тужиоци напамет отворили процес о референдуму у РС

В. Кулага, Г. Маунага
Тужиоци напамет отворили процес о референдуму у РС

Бањалука - Тужилаштво БиХ формирало је предмет у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ која се тиче референдума спроведеног у РС о Дану Републике, иако тај суд још није утврдио да ли је њихова одлука спроведена или не.

Tиме су, истичу правници, на најгрубљи начин прекршили процедуру и у своје руке преузели улогу судија Уставног суда.

Референдум о Дану Републике, на коме су се грађани готово стоодстотном већином изјаснили да желе да РС и даље обиљежава Дан Републике 9. јануара, одржан је у недјељу.  Само дан касније Тужилаштво БиХ је саопштило да је још прије двадесетак дана формиран предмет због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ, иако се та институција није изјашњавала о томе да ли је њена одлука спроведена или не. На дан референдума послат је позив за саслушање предсједнику РС Милораду Додику у својству осумњиченог. Референдум је био реакција на одлуку Уставног суда БиХ из новембра прошле године да је дио Закона о празницима РС, који се односи на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, неуставан. Уставни суд је недавно донио и привремену мјеру о стављању ван снаге одлуке о одржавању референдума.

Стручњаци истичу да је Тужилаштво БиХ могло да формира предмет и упути позиве за саслушање само уз рјешење Уставног суда БиХ да њихова одлука није спроведена. Рјешења, међутим, нема јер Уставни суд још није разматрао то питање. Расправа о томе да ли је одлука извршена или није биће покренута на сједници Уставног суда БиХ која почиње данас, а завршава сутра.

- Нисмо доставили рјешење о неизвршењу судске одлуке јер о томе суд тек треба да расправља. Ако буде закључено да одлука није извршена, тек онда ће суд рјешење доставити Тужилаштву - казао је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није имао одговор на питање на основу чега су формирали предмет ако нису добили рјешење Уставног суда о неизвршењу његове одлуке,

- Немамо коментара - рекао је Грубешић.

Он је прије само десет дана рекао да Уставни суд након неизвршења одлуке доноси рјешење којим констатује да одлука није извршена, те означава особе или органе који ту одлуку не извршавају.

- Тек када такав акт буде достављен, Тужилаштво БиХ има законски основ за даље поступање у складу са законом - рекао је тада Грубешић.

Професор уставног права Миле Дмичић упозорава да формирање предмета може започети актом Уставног суда да одлука није извршена.

- Прво морамо имати све потребне акте, а онда Тужилаштво БиХ треба да процијени да ли има основа за покретање поступка - рекао је Дмичић и додао да треба имати у виду да је РС у фази спровођења судске одлуке.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже да је у току процедура извршавања одлуке суда и да ту нема кривичне одговорности.

- Када је ријеч о привременој мјери у вези са референдумом, ни ту не може да буде одговорности док Уставни суд не поднесе кривичну пријаву - истакао је Симић.

Додаје да, чак и да Додик јесте кривично одговоран, не може путем медија бити обавијештен да му је упућен позив за саслушање у Тужилаштву БиХ.

- То је доказ да је БиХ далеко од владавине закона - нагласио је Симић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић јуче је поновио да парламент није прекршио Устав, ни законе, доносећи одлуку о одржавању референдума.

- Суд и Тужилаштво БиХ раде према неким својим правилима и не бих коментарисао њихове поступке након одржавања референдума - рекао је Чубриловић и навео да би се измјене и допуне Закона о празницима РС, чији је циљ спровођење одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС, могле наћи пред посланицима на редовној сједници заказаној за 11. октобар или на посебној сједници.

Премијер РС Жељка Цвијановић оцијенила је да је упућивање позива за саслушање предсједнику Српске због одржавања референдума лакрдија јер постоји 91 неизвршена одлука Уставног суда БиХ, а да никад раније није формиран предмет, нити вођена истрага о тим неспроведеним одлукама.

- Највећи и једини извор нестабилности и деструкције у БиХ и региону је предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић и његова политика. Ма шта Изетбеговић и политичко Сарајево говорили о Српској, овај наш, како они воле да кажу "мањи ентитет" их је надрастао - казала је Цвијановићева.

Русија уз референдум

Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова рекла је да је Русија против вјештачке политизације референдума о Дану РС.

- Референдум ни на који начин није уперен на подривање територијалног интегритета БиХ и њене дејтонски установљене децентрализоване уставне структуре. Москва вољу народа изражену на референдуму посматра у контексту реализације широких овлашћења ентитета, која се односе и на утврђивање празника - рекла је Захарова.

Додик: Не треба ићи на протест у Сарајево

Милорад Додик је јуче поновио да ће се одазвати позиву за саслушање, али да неће ићи у Сарајево и замолио грађане РС да одустану од протеста пред зградом Тужилаштва БиХ.

- Обратио ми се један број грађана да ме информише да већ резервишу аутобусе и да хоће организовано да крену у Сарајево због позива за саслушање који ми је упућен из Тужилаштва. Молим све људе који то организују да одустану, јер је то крајње ризично у погледу њихове безбједности - истакао је Додик и захвалио грађанима на подршци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана