Tužioci idu pod lupu

V. K.
Tužioci idu pod lupu

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH razmatraće analizu procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH koju je uradila britanski sudija Džoana Korner, potvrđeno je u toj pravosudnoj instituciji.

Analizu je u junu predstavila misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH, a ona je pokazala brojne manjkavosti i nedostatke u radu na predmetima ratnih zločina koje vodi Tužilaštvo BiH. Kornerova je u analizi navela da je glavni tužilac BiH opsjednut nastojanjem da ostvari povoljne rezultate u statističkom smislu, zbog čega je pažnju usmjeravao na jednostavnije predmete nauštrb procesuiranja visokorangiranih osoba osumnjičenih za zločine. Ukazano je i na druge propuste u radu Tužilaštva BiH, poput loših istraga i optužnica, zatrpavanja tužilaca velikim brojem predmeta i guranja u vatru neiskusnog kadra.

- Izvještaj će biti razmatran - kazali su kratko u VSTS-u, ne precizirajući kada će to biti učinjeno.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao je za "Glas Srpske" da je o analizi pričao sa mnogima iz pravosuđa, pa i iz Tužilaštva BiH, ali ne i sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.

- Analiza je stručna i konkretna, a preporuke su praktične i drago nam je što idemo dalje sa tako važnim pitanjima - rekao je Mur navodeći da on nema autoritet ni pravo da nameće rješenja u praksi.

Kolegijum Tužilaštva BiH je odbacio analizu ocijenivši je neutemeljenom, neistinitom, paušalnom i zlonamjernom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana