Tužioca Janjića tuže za slučaj dobijen u sudu

Ž. D.
Tužioca Janjića tuže za slučaj dobijen u sudu

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pokrenuo je disciplinsku tužbu protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića koji vodi predmet protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, saznaje "Glas Srpske" od izvora iz VSTS-a.

- Kao razlog za pokretanje tužbe navedeno je Janjićevo nedovoljno angažovanje u predmetu protiv Gligora Begovića, ali je u pozadini zapravo predmet protiv Orića. Begović, koji je u ratu bio stražar u Sabirnom centru Batković kod Bijeljine, osuđen je u prvostepenom postupku na 13, a u drugostepenom na deset godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, što je prema Krivičnom zakonu SFRJ jedna od najvećih kazni za ratni zločin - kaže naš izvor.

Dodaje da je Janjić optužnicu protiv Begovića napisao nekoliko mjeseci nakon što mu je dodijeljen taj predmet.

- Prije toga taj predmet je sedam godina bio u ladici, ali za to niko nije odgovarao. Zato se postavlja pitanje zašto VSTS pokreće disciplinski postupak protiv tužioca koji je predmet završio u kratkom periodu osuđujućom presudom, a ne i protiv tužilaca koji godinama ne rade ništa u slučajevima ratnih zločina kao što su "Dudaković", "Dobrovoljačka", "Sijekovac" i drugi. Vjerovatno je odgovor činjenica da je Janjić tužilac u predmetu "Orić" - kaže naš izvor.

Janjiću su početkom godine napakovane i optužbe da je uzeo mito da bi minirao svjedoke u slučaju protiv Orića, a sve je završeno hapšenjem višeg inspektora u Odjeljenju za ratne zločine Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dženane Omerhodžić zbog sumnje da je lažno prijavila Janjića i svog kolegu Novaka Mijovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana