Tužilaštvu naloženo da omogući analizu predmeta

Željka Domazet
Tužilaštvu naloženo da omogući analizu predmeta

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH zaključio je da Tužilaštvo BiH treba da omogući Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) pristup spisima predmeta ratnih zločina s ciljem obavljanja nezavisne analize rada Tužilaštva.

Poslije rasprave na početku dvodnevne sjednice VSTS-a i analize koju je obavilo njihovo pravno odjeljenje, zaključeno je da je zahtjev OEBS-a za pristup spisima predmeta ratnih zločina u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sa mišljenjem VSTS-a od 14. novembra 2006. godine. Zaključak je podržalo svih 13 prisutnih članova VSTS-a. Oni su usvojili i zaključak kojim je Tužilaštvu BiH naloženo da postupi u skladu sa zaključcima VSTS-a.

Pred članovima VSTS-a našao se prijedlog zaključaka koje je pripremilo pravno odjeljenje, ali su prihvaćeni zaključci predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije. Član VSTS-a Goran Nezirović rekao je da je bliži stavovima pravnog odjeljenja i da su oni jasni i sadrže pravni osnov.

- Oni su mnogo jasniji. Vaš je malo nepotpun - rekao je Nezirović obraćajući se Tegeltiji.

Tegeltija je rekao da više verzija predloženih zaključaka ima isti sadržaj i da ispunjavaju svrhu.

Rasprava VSTS-a uslijedila je nakon što je, kako je "Glas Srpske" prošle sedmice prvi objavio, Tužilaštvo BiH odbilo zahtjev OEBS-a da izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina. U VSTS su nakon te odluke stigli dopisi Tužilaštva BiH i OEBS-a. Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH je naveo da se pristup spisima ne odobrava jer bi time bili prekršeni osnovni principi povjerljivosti i nepristrasnosti postupka, odnosno prava na pravično suđenje, koji bi uticali na integritet predmeta kao i činjenicu da bi to predstavljalo kršenje prava svjedoka i osumnjičenih osoba. OEBS je u dopisu jasno stavio do znanja da im je zabranjen pristup predmetima ratnih zločina. Tokom diskusije većina članova VSTS-a i pomoćnik ministra pravde BiH Milana Popadić iznijeli su mišljenje da je Tužilaštvo trebalo da udovolji zahtjevu OEBS-a, posebno nakon najave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca tokom majske posjete VSTS-u da će britanski pravni ekspert Džoana Korner obaviti nezavisnu analizu u periodu od 17. avgusta do 4. septembra.

Poslije usvajanja zaključaka VSTS-a iz Tužilaštva BiH su uputili saopštenje za javnost u kojem su ponovili da je zahtjev OEBS-a neprihvatljiv. Nekoliko časova kasnije Tužilaštvo BiH je obavijestilo medije da su zbog niza novinarskih pitanja proslijedili stav kolegijuma Tužilaštva od 25. avgusta 2015. godine i da ne mogu iznositi stav o zaključcima VSTS-a jer ih još nisu dobili.

- Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH smatra da bi omogućavanjem uvida u predmete ratnih zločina u fazi istrage bila ozbiljno ugrožena njihova tajnost i povrijeđene odredbe Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona BiH, što bi predstavljalo krivično djelo - istaknuto je u prvom saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodali su da nigdje u svijetu strani državljani ne mogu ostvariti uvid u istrage i dokumenta sa oznakom tajnosti, te da to može imati samo disciplinski tužilac pri VSTS-u.

- Uz dužno poštovanje međunarodnih pravnika, bilo čijim uvidom u predmete koji su u fazi istrage, koji su pred podizanjem optužnice, informacije o svjedocima, zaštićenim svjedocima i slično ozbiljno bi bili ugroženi predmeti koji se vode i bezbjednost tužilaca i stranaka u postupku - naveli su u Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na pitanja "Glasa Srpske" kako je moguće da krše Ustav BiH i da li je bilo ko u kolegijumu tužilaca skrenuo pažnju na to, te da li će postupiti na osnovu zaključaka VSTS.

Tegeltija je rekao da Tužilaštvo BiH treba da postupi u skladu sa zaključcima jer je postupanje na osnovu odluka VSTS-a obaveza svih pravosudnih institucija u BiH.

- Neizvršavanje odluka VSTS-a može predstavljati disciplinski prekršaj. Disciplinski postupak je stvar disciplinskog tužioca. To je pitanje za njega, on je samostalan organ u VSTS-u - rekao je Tegeltija.

Rješavanje predmeta ratnih zločina koji su iz Haškog tribunala na procesuiranje prebačeni domaćem pravosuđu godinama stagnira, pa je za ta krivična djela i dalje osumnjičeno više od 9.000 osoba koje nisu procesuirane. Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina propisuje da najsloženiji i najprioritetniji predmeti budu okončani u 2015, a svi ostali do 2023. godine, ali je već jasno da ti rokovi neće biti ispoštovani. Prema podacima OEBS-a, na procesuiranje čeka još oko 1.300 predmeta ratnih zločina. Uglavnom je riječ o ratnim zločinima počinjenim nad nebošnjačkim stanovništvom u BiH.

Imenovanja

VSTS je imenovao više nosilaca pravosudnih funkcija u BiH. Za predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci imenovan je Milenko Milekić, za zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Jasmin Šoše, zamjenika glavnog tužioca u Doboju Slavko Krulj, a za zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Trebinju Gordana Šalvarica. Munevera Huseinbašić imenovana je za sudiju u Osnovnom sudu u Banjaluci, a Miroslav Popović za dodatnog sudiju u Osnovnom sudu u Prijedoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana