Тужилаштво затражило кажњавање Ибре Мацића

Срна
Тужилаштво затражило кажњавање Ибре Мацића

Сарајево - Тужилаштво БиХ истакло је у завршним ријечима да је Ибро Мацић крив за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица, те да га треба осудити и казнити према закону.

Износећи завршну ријеч, тужилац Сања Јукић рекла је да су четири старице у селу Блаце код Коњица поубијане зато што нису биле исте националности као припадници Територијалне одбране Коњиц, чији је члан био и оптужени Ибро Мацић.

Према њеним ријечима, неспорно је да је група од 16 војника, на челу са Мирсадом Фишићем званим Колумбо, дошла у село Блаце. Она је додала да ће Суд оцијенити да ли је оптужени учествовао у убиству старица из села, од којих је најстарија била 1911. годиште, али да искази свједока управо то тврде.

"Салко Мацић је видио да се од групе војника одваја Ибро Мацић и одлази у доње куће, гдје су биле старице. Шехо Мацић је видио да одлазе Ибро и Халил Мацић, док је Хамдија Мацић чуо појединачне пуцње, који одговарају пушки жтанџариж, коју је имао оптужени", навела је Јукићева.

Она је рекла да је кључни свједок Тужилаштва Салко Мацић, који је видио да је оптужени запуцао на старице, преноси БИРН.

Ибри Мацићу се за убиство старица у селу Блаце судило заједно са Османом Брканом, који је правоснажно ослобођен оптужби за овај злочин.

Мацићу је на терет стављено и да је 1993. у школи "Мусала", у којој су били српски и хрватски затвореници, учествовао у њиховом мучењу и сексуалном злостављању.

"Једини закључак је да је Ибро Мацић крив за смрт старица 13. јуна 1992. године, а да је са својим злочинима наставио у логору Мусала, гдје је радио као стражар", истакла је Јукићева.

Она је рекла да би Вијеће требало да поклони вјеру свједоцима Тужилаштва – Петру Петровићу, који је описао Мацића као монструма, који је тукао њега и остале затворенике, као и свједоцима Бруни Борасу, те још четворо заштићених свједока који су свједочили о сексуалном злостављању.

"Одбрана није довела у питање кредибилитет ових свједока, који су исказе давали без трунке освете. Тврдимо да је Мацић то урадио свјесно, без обзира на налаз вјештака одбране, који је рекао да је човјек са умањеним способностима", додала је Јукићева.

Планирано је да Мацићева одбрана изнесе завршну ријеч у петак, 3. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана