Tužilaštvo zastarom spasilo Mehmedovića

Tanjug
Tužilaštvo zastarom spasilo Mehmedovića

Sarajevo - Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović spašen je od krivičnog gonjenja za prikrivanje arsenala naoružanja i eksplozivnih materijala zahvaljujući organizovanoj sabotaži nekoliko tužilaštava koja su dopustila da ovaj predmet zastari, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Dokument Agencije za istrage i zaštitu Bih /SIPA/ o ovome stigao je prošle godine dok su još prikupljani dokazi u vezi sa prijavom o ratnim zločinima nad Srbima na području Ozrena, kao i dokumentacija u vezi sa prikrivanjem arsenala oružja koje je 2013. godine pronađeno kod Tešnja.

List tvrdi da pravu opstrukciju istrage, odnosno Mehmedovićeve zaštite od krivičnog gonjenja, potvrđuje dokument koji je Sipi i Tužilaštvu BiH upućen iz Zeničko-dobojskog kantonalnog tužilaštva.

"Da je BiH normalna zemlja, taj dopis bio bi povod za hitnu istragu tužilačkih propusta, ali je to u ovom slučaju poslužilo kao jedan od argumenata da Mehmedović bude amnestiran od odgovornosti za krivična djela koja je počinio", piše list.

Potvrdu da je prepušteno da taj predmet zastari dao je tužilac Mesud Mustafić u svom dopisu Sipi, koji je "upozorio" da više ne može voditi istragu protiv Mehmedovića.

Prijava protiv Mehmedovića u ladicama Zeničko-doboojskog kantonalnog tužilaštva tako je ležala punih 13 godina.

"Večernji list" ističe da je ovaj potez tužilaštva skandalozan, ali pošto niko nije reagovao, slučaj je arhiviran, a Mehmedović je politički rehabilitovan, dok je u međuvremenu došlo do smjene direktora Sipe Gorana Zupca.

List sva ova dešavanja povezuje sa "ružnom slikom o BiH, čijim pravosuđem očigledno vlada jedna politička i nacionalna struktura".

"Večernji list" navodi da je Mehmedović tokom rata u BiH bio jedan od pokrovitelja dobrovoljaca iz islamskih zemalja koji su se borili u redovima takozvane Armije BiH.

On je otvoreno dovođen i u vezu sa sakrivanjem velike količine oružja i
municije koju su pripadnici Sipe otrili kod Tešnja 2013. godine. U skrivenim skladištima tada je pronađeno oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje, te oko 60 granata za bestrzajne topove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana