Тужилаштво умањивало тежину ратних злочина

Горан Маунага
Тужилаштво умањивало тежину ратних злочина

Сарајево - Тужилаштво БиХ је у многим сложеним предметима који се односе на ратне злочине и у којима је осумњичено више особа подизало више појединачних оптужница и на тај начин умањивало значај и тежину таквих предмета, навела је предсједница Суда БиХ Медџида Кресо.

Она је у одговору на налазе и препоруке изнесене у извјештају британског судије Џоане Корнер, која је анализирала рад Тужилаштва и Суда БиХ у процесуирању ратних злочина, изнијела низ тешких оптужби на рачун Тужилаштва. Тај извјештај изазвао је бијес у Тужилаштву БиХ које га је у потпуности одбацило.

- Анализа судије Корнер објективно дефинише кључне проблеме у процесуирању ратних злочина. Прецизно идентификује њихове узроке и даје конкретне и конструктивне приједлоге за превазилажење тренутне ситуације и побољшање ефикасности правосуђа у тој области. Очекујемо да ће Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ озбиљно размотрити анализу и прихватити закључке до којих је дошла судија Корнер - наведено је у одговору Суда БиХ који је у посједу "Гласа Српске".

Истакнуто је да је Суд БиХ раније указивао на већину проблема на које је указала и Корнерова као што су драстичан пад квалитета оптужница, неадекватно давање приоритета предметима, подизање оптужница у мање сложеним предметима противно Стратегији за рад на предметима ратних злочина и цијепање сложених предмета на више мањих.

- Суд БиХ се у септембру 2014. године обратио ВСТС-у са захтјевом за анализу оптужница подигнутих у периоду од 1. јануара до 1. августа 2014. године. Ту смо указали управо на те проблеме, а посебно на проблем цијепања предмета. Посљедице пропуста у раду Тужилаштва сада трпи Суд БиХ - написала је Кресо.

Не улазећи у разлоге таквог поступања, иако све указује на покушај статистичког приказивања што већег броја предмета који су резултовали подигнутом оптужницом, истиче Кресо, Тужилаштво БиХ је у многим сложеним предметима подизало више појединачних оптужница за исто кривично дјело.

- То је касније довело до тога да су свједоци саслушавани и по неколико пута у више предмета о истом догађају. То је проузроковало додатне трошкове Суду и трауматизовање свједока вишеструким свједочењем. Усљед начина испитивања различитих тужилаца, оптужених и одбране тешко је одржати конзистентност тих исказа - упозорио је Суд БиХ и додао да су Тужилаштво БиХ и тужиоци различито правно квалификовали исти догађај.

Кресо је навела да се сарадња Суда и Тужилаштва БиХ у предметима ратних злочина одвијала искључиво у оквиру активности у вези са спровођењем Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

- На једном од састанака сталног Вијећа Суда БиХ и тима Тужилаштва БиХ који је одржан у марту 2013. године договорено је да сарадња Суда и Тужилаштва буде подигнута на виши ниво. Међутим, од тада није одржан ниједан састанак, а интензитет комуникације редукован је због неодазивања Тужилаштва на позиве Суда - написала је Кресо.

На препоруку Корнерове да Тужилаштво и судије прегледају све предмете како би утврдили који задовољавају критеријуме за уступање ентитетском правосуђу, Кресо је навела да је Вијеће Суда БиХ идентификовало предмете који испуњавају те услове и дало сугестије о приоритетима.

- Требало би провјерити да ли се Тужилаштво придржавало препорука Вијећа Суда БиХ - навела је Кресо.

На сугестију Корнерове да судије преузму иницијативу за уступање предмета који не задовољавају прописане критеријуме за вођење поступка у Суду БиХ у случају да Тужилаштво одбије да испоштује препоруке, Кресо је навела да је Законом о кривичном поступку БиХ прописано да Суд може по службеној дужности уступити предмет након подизања оптужнице.

- Одговорност за уступање предмета у раној фази поступка, као што је предвиђено стратегијом, искључиво је на Тужилаштву БиХ - написала је Кресо.

У ВСТС-у су истакли да су одговори Суда и Тужилаштва БиХ били на дневном реду сједнице ВСТС-а одржане прошле седмице у Мостару.

- ВСТС је усвојио закључак да извјештај Суда БиХ буде достављен на разматрање Сталној комисији за ефикасност судова. Усвојен је и закључак да мишљење Сталне комисије за ефикасност тужилаштава буде достављено Тужилаштву БиХ на разматрање и достављање одговора у року од три мјесеца - навели су у ВСТС-у.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић јуче није могао да коментарише наводе из Суда БиХ истичући да је службено одсутан из Сарајева.

Медијски рат

На препоруку Џоане Корнер да се представници Суда и Тужилаштва БиХ уздрже од давања изјава за медије у којима износе међусобне критике, Медџида Кресо је одговорила да су коментарисали рад Тужилаштва искључиво у контексту одговора на њихове непримјерене медијске иступе у вези са одлукама Суда.

- Суд је наступао објективно и рад Тужилаштва је спомињан само колико је било неопходно. Суд се на рад Тужилаштва освртао једино још одговарајући на медијска питања о спровођењу Стратегије за рад на предметима ратних злочина, посебно имајући у виду да Тужилаштво већ дуже вријеме настоји створити погрешну слику о напретку у процесуирању ратних злочина промовишући статистичке податке о броју подигнутих оптужница на уштрб спровођења стратегије и утврђивања приоритета предмета - написала је Кресо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана