Тужилаштво уложило материјалне доказе против Годињака

Срна
Тужилаштво уложило материјалне доказе против Годињака

Сарајево - Представници Тужилаштва БиХ данас су на суђењу оптуженима за злочине почињене над Србима на подручју Трнова уложили материјалне доказе, међу којима и документе којима се тражи смјена једног од оптужених Едхема Годињака са функције начелника Станице јавне безбједности /СЈБ/.

Тужилаштво је уложило више од 20 материјалних доказа, међу којима су били и записници са састанка Општинског одбора СДС-а Трново и Кризног штаба из марта 1992. године, гдје је тражена смјена Годињака, јер је „својим понашањем допринио да се дешавају негативне ствари“, а између осталог је и цјелокупну опрему ставио у службу помагања муслиманском народу на барикадама.


Тужилац Весна Илић рекла је да је у записницима констатовано да је српски народ огорчен на понашање Годињака, преноси Бирн.

Као материјални доказ је уложен и извјештај Општинског штаба Територијалне одбране о активностима СЈБ-а Трново до 31. маја 1992. године, као и рјешење Ратног предсједништва Општине Трново од 12. јуна 1992. о формирању Штаба Територијалне одбране Трново и именовању оптуженог Медариса Шарића за команданта тог штаба.

Одбране су на неке доказе истакле приговоре релевантности и аутентичности.

Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози суди се за злочине почињене над српским заробљеницима и цивилима на подручју Трнова.

На терет им је стављено учешће у злочиначком подухвату с циљем убијања и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник СЈБ-а Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране, а Буноза командант јединица Хрватских одбрамбених снага.

Суђење ће бити настављено 9. јануара 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана