Tužilaštvo traži pritvor za Tintora, odbrana mjere zabrane

Srna
Tužilaštvo traži pritvor za Tintora, odbrana mjere zabrane

Sarajevo - Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH određivanje pritvora za Jovana Tintora, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a odbrana je predložila određivanje najstrožih mjera zabrane uz svakodnevnu policijsku kontrolu.


Tužilac Adis Nuspahić naveo je u obrazloženju prijedloga da postoji opasnost od sakrivanje dokaza, a posebno opasnost od bjekstva osumnjičenog, koji ima i državljanstvo Srbije.

Nuspahić smatra da Tintor samo određivanjem pritvora može prisustvovati sudskom postupku.

On je naveo da iskazi 25 svjedoka potvrđuju da je Tintor bio presjednik Kriznog štaba nekadašnje srpske opštine Vogošća i da je bio komandant Teritorijalne odbrane u Vogošći.

Nuspahić je istakao da je zaprijećena kazna za ovo krivično djelo za koje se tereti 10 i više godina zatvora.

Odbrana smatra da iz dostavljenih dokaza ne postoje osnovane sumnje za počinjenje krivičnog djela koje se Tintoru stavljaju na teret.

Branilac Nina Kisić navela je da više naredbi Kriznog štaba srpske opštine Vogošća Tintor nije poptpisao, već neko u njegovo ime.

To je jedan od dokaza, kaže ona, koji dovode u sumnju prijedlog za pritvor u tački 1, odnosno opasnosti od sakrivanja dokaza.

Za navode u optužnici koji ga povezuju sa granatiranjem civilnih naselja Kisićeva je rekla da Tužilaštvo nije priložilo dokaz na koji način je osumnjičeni u tome učestvovao, te da nije priložena specifikacija napada na sela na području Vogošće.

Kisićeva je predložila određivanje najstrožih mjera zabrane uz svakodnevnu policijsku kontrolu.

Sud BiH će donijeti odluku u zakonskom roku.

Tintor je uhapšen na graničnom prelazu Rača u ponedjeljak, 8. februara, na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo pravosuđe BiH 1999. godine, s obzirom da se osumnjičeni nalazio na teritoriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana