Тужилаштво тражи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића

Срна
Тужилаштво тражи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је Апелационом вијећу Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић данас је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је данас доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.

Према његовим ријечима, одбрана је и у првостепеном и у другостепеном поступку настојала да дискредитује заштићеног свједока "О-1", али да није доказала да његов исказ није вјеродостојан.

Покушај да се заштићени свједок прикаже као конфликтна и особа склона криминалу, тужилац је оповргао чињеницама да је "О-1" неколико пута блаже кажњаван због угрожавања јавног саобраћаја, те да је након великих животних траума краће вријеме конзумирао алкохол и два пута био учесник кафанске туче, што није разлог да се не вјерује његовим исказима.

Јањић је рекао да записник са саслушања "О-1" у Тужилаштву БиХ 2014. године није законит јер није довршен, пошто је свједок напустио саслушање.

Свједок је у оба поступка објаснио да је напустио саслушање због страха јер није знао људе којима је давао исказ, те његовом нелагодом што га саслушава неко у вјерској одјећи.

Тужилац је напоменуо да из тих разлога "О-1" тада није рекао да је Орић извршио убиства, а да је готово идентичне исказе дао у оба судска поступка.

Јањић је рекао да свједочење о овим дешавањима заштићеном свједоку није било лако јер је говорио против своје војске и свог команданта, а у корист Војске Републике Српске која је убила бројне чланове његове фамилије, међу којима су и његова два брата.

Говорио је и да су га припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ извели са породицом из БиХ због страха за њихове животе, како је током првостепеног поступка извршен напад на његовог брата и мајку од 70 година, те да је у обновљеном поступку на његову сестру вршен притисак, што су Тужилаштво БиХ и Сипа евидентирали.

Према Јањићевим ријечима, свједоку је након два рањавања и губитка бројних чланова породице, посебно тешко пало што је неко рекао да није био припадник такозване Армије БиХ.

Иако су емоције овог свједока увијек биле турбулентне, Јањић је нагласио да је у погледу кључних чињеница увијек био досљедан.

Његови искази подударају се са исказима свједока Тужилаштва у првостепеном поступку, припадника Војске Републике Српске, који су у Залазју били у поткровљу куће Драгана Ракића, од којих су неки видјели, а неки чули да се предаје Слободан Илић.

Овај свједок је испричао да је видио начин на који је Илић убијен, што се подудара са описом убиства у књизи ранијег свједока Тужилаштва Ибрана Мустафића "Планирани хаос".

Заштићени свједок је рекао да је Орић везаног Илића прво ударио шаком у лице, па ножем у врат или рамена, те да га је, када је пао, онако крвавог настављао ударати, након чега је у њега пуцао из аутоматске пушке.

Тужилац је подсјетио да је неколико свједока одбране тврдило да оптужени Орић није учествовао у нападу на села Бјеловац и Куњерац, што је Тужилаштво оповргло доказима из Хашког трибунала, гдје је лично Орић рекао да је био у акцијама на та села.

О акцији на Куњерац говори се и у књизи Фахрудина Алића "Иза затворених врата", у којој је аутор описао како он са Насером Орићем и јединицама из Сребренице учествују у нападу на села Куњерац и Бјеловац, тако да искази свједока одбране нису вјеродостојни.

Тужилац је рекао да је "О-1" потврдио да је са нелагодом, преко масе људи гледао како су оптужени Орић и Мухић рафалом убили Милутина Милошевића, којег је познавао.

Јањић је подсјетио да је и свједок Тужилаштва Касим Мехић потврдио да је Милошевић убијен, сахрањен поред воде и посут кречом. Милошевићева супруга Радмила свједочила је да јој је на њено дозивање супруга неко рекао "Милутин је на шпедитеру, за то су се побринули Орић и Мухић".

И за убиство Митра Савића, тужилац је рекао да је "О-1" потврдио да су га убили оптужени.

Јањић сматра и да су материјални докази одбране контрадикторни, наводећи да су прво увели десетине доказа о војном ангажману Орића, а касније само спис у којем је наведен његов ангажман за праћење ревизије борачког статуса у федералном Министарству за борачка питања.

Тужилаштво је прије завршних ријечи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измјена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

Одбрана је као посљедњи доказ у спис уложила допис федералног Министарства бораца, којим настоји доказати да Орић својим ангажманом у овој институцији није могао утицати на ревизију статуса свједока "О-1".

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О-1".

Изношење завршних ријечи одбране заказано је за 9. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана