Tužilaštvo traži još deset miliona KM i nove radnike

Svjetlana Šurlan
Tužilaštvo traži još deset miliona KM i nove radnike

Banjaluka - Tužilaštvo BiH traži dodatnih deset miliona maraka i povećanje broja zaposlenih u iduće tri godine tvrdeći da samo u tom slučaju može raditi svoj posao i procesuirati krivična djela korupcije, terorizma, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i ratnih zločina.

Prijedlogom budžeta institucija BiH za 2018. godinu Tužilaštvu BiH je predviđeno najveće povećanje iznosa među pravosudnim institucijama. Ova institucija je lani imala na raspolaganju 13,10 miliona, dok je za ovu godinu planirano da joj budžet iznosi 13,68 miliona, što je povećanje za 579.000 maraka. Gotovo cijelu povišicu u Tužilaštvu planiraju da potroše na tekuće izdatke, u okviru kojih će za ugovorene usluge biti usmjereno više od pola miliona, a za povećanje bruto plata i naknada 100.000 KM.

Tužilaštvo BiH je u srednjoročnom planu rada za period 2018 - 2020. godine zatražilo ukupno 47,95 miliona maraka ili u prosjeku 16 miliona godišnje da bi realizovalo plan koji se tiče procesuiranja krivičnih djela korupcije, terorizma, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i ratnih zločina. To znači da bi budžet Tužilaštva BiH u iduće tri godine trebalo da bude povećan za dodatnih oko deset miliona KM u odnosu na iznos koje je imalo na raspolaganju posljednjih godina.

Od planiranih 47,95 miliona maraka, za sprovođenje krivičnih postupaka namijenjeno je 44,50 miliona, a za unapređivanje specijalizacije tužilaca i stručnog osoblja nešto više od dva miliona KM. Za sprovođenje programa unapređenja rada na predmetima ratnih zločina namijenjeno je 1,37 miliona KM.

Tužilaštvo BiH ima 383 sistematizovana radna mjesta, a u planu je navedeno da je popunjeno 237 pozicija.

- Na osnovu detaljne analize došlo se do zaključka da je potrebno povećati broj zaposlenih shodno nadležnostima i aktivnostima koje se obavljaju, jer je evidentan nedostatak adekvatno obučenog stručnog osoblja. U periodu 2018 - 2020. godine potrebno je iznaći mogućnost upošljavanja kako bi bili formirani kompletni tužilački timovi za svakog zaposlenog tužioca. Tim bi trebalo u tom slučaju da ima tužioca, saradnika, istražioca i daktilografa - navedeno je u planu Tužilaštva BiH, koje dodatno zapošljavanje traži i zbog jačanja odjeljenja koji su logistika tužilačkim timovima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić rekao je da je svaka potrošena marka na neprofesionalno, pristrasno i zavisno pravosuđe previše, te da prioritet u radu Tužilaštva BiH treba da budu predmeti ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

- Kada se posmatra rad Tužilaštva BiH u predmetima procesuiranja ratnih zločina, može se konstatovati da je nastavljeno sa ranije uspostavljenom praksom vođenja ovih procesa na štetu srpskog naroda. To potvrđuje i podatak da su od septembra 2015. do septembra 2016. godine po nalogu Tužilaštva BiH slobode lišena 42 lica, među kojima je 19 srpske, 12 hrvatske i 11 lica bošnjačke nacionalnosti. Tužilaštvo BiH je u istom periodu podiglo optužnice protiv 83 lica, među kojima su 48 bili Srbi. Tužilaštvo nastavlja da insistira na podizanju optužnica primjenjujući Krivični zakon BiH, oglušujući se i o stav Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - naglasio je Kojić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da se svake godine povećava budžet za pravosuđe, ali da to ne prate njihovi rezultati, zbog čega se postavlja pitanje opravdanosti tih trendova.

- To je slučaj i za 2018. godinu. Izdvajanje više novca ne bi predstavljalo problem kada bi rezultati bili bolji, ali pravosudne institucije nikako da počnu da obavljaju posao u skladu s očekivanjima građana. Neophodno je da konačno oni koji zaslužuju budu sankcionisani, a to se posebno odnosi na odgovorne za ratne zločine nad Srbima - istakla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je stanje u pravosuđu godinama isto i da se kroz intervencije međunarodne zajednice ne može očekivati napredak.

- Bitne promjene je moguće očekivati tek kada budu doneseni novi zakoni, koji će biti plod domaćeg dogovora - naglasila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana