Тужилаштво против учешћа хашких адвоката у предмету против Караџића

Танјуг
Тужилаштво против учешћа хашких адвоката у предмету против Караџића

Хаг - Хашко тужилаштво успротивило се захтјеву Удружења адвоката који поступају пред међународним судовима у Хагу да му, у својству „пријатеља суда“ (амицус цуриа), буде дозвољено учешће у жалбеном поступку који се води у случају против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Тужилаштво је у допису од Механизма за кривичне судове (насљедника Хашког трибунала) затражило да одбије тај захтјев, јер није поткрепљен аргументима који би показали да би они асистирали Жалбеном вијећу, а што је услов за статус „пријатеља суда“.

Удружења адвоката који поступају пред међународним судовима у Хагу сматра да су Караџићева права у току поступка кршена у више наврата у вези са обелодањивањем докумената и недозвољавањем жалби на 82 одлуке суда и жели да да своје мишљење о томе као „пријатељ суда“.

То удружење је у свом захтјеву навело да је Караџићев случај кључан, не само због жалбеног поступка у том случају, већ и због будућег интегритета Механизма.

Тужилаштво је указало да је Караџић у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Први предсједник Републике Српске и тужилаштво су своје жалбе поднијели трибуналу у децембру прошле године, у марту су поднијели одговоре на жалбе, а у априлу и додатне жалбене поднеске.

Усмено излагање жалби требало би да, како је раније саопштено из Трибунала, буде одржано на прољеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Караџић је затражио од Жалбеног вијећа да одбије жалбени захтјев тужилаштва - да га осуди на казну доживотног затвора, док је својом жалбом тражио ослобађајућу пресуду.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала има 89 страна, а Караџићева жалба 233 стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана