Тужилаштво истражује евентуални нестанак папира за гласачке листиће

Срна
Тужилаштво истражује евентуални нестанак папира за гласачке листиће

Сарајево - Из Тужилаштва БиХ Срни је потврђено да се истражује евентуални нестанак папира за штампање гласачких листића из складишта Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

“Постоји предмет у раду и врше се провјере”, навео је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић у писаном одговору.

Федерални медији објавили су недавно да Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ, поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, истражује нестанак десетак тона папира, који је намијењен за штампање гласачких листића.

Ова истрага долази након објаве ревизорског извјештаја о раду ЦИК-а у којем су ревизори утврдили да је пописна комисија констатовала да је користила податке о тежинама и димензијама са наљепница на оригинално запакованим палетама, док је на 14 палета, које су отворене и кориштене, стање евидентирано на основу постојеће складишне евиденције и пропратне документације.

Ревизори су закључили да се на овај начин не може поуздано утврдити тачна тежина, односно количина папира, у палетама.

У извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за ЦИК наводи се да пописна комисија ЦИК-а није могла утврдити стварну количину папира са воденим жигом, јер Комисија не посједује вагу.

“С обзиром на то да је у складишној евиденцији као јединица мјере за папир наведен килограм, а да Комисија не посједује вагу, није вршена провјера количине папира у складишту. С обзиром на то да се већ дужи низ година залихе папира у складишту акумулирају, а имајући у виду чињеницу да је папир роба која временом губи на квалитету, потребно је, приликом планирања набавке папира, која се спроводи сваке двије године, узети у обзир и постојеће залихе у складишту”, наведено је у извјештају.

На упит Срне у вези с евентуалним нестанком папира за штампање гласачких листића ни Сипа ни ЦИК БиХ нису одговорили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана