Tužilaštvo i Sud BiH otuđeni centri moći

Goran Maunaga
Tužilaštvo i Sud BiH otuđeni centri moći

Banjaluka - Sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH nemaju odgovornosti prema institucijama i oni će biti otuđeni centar moći sve dok za svoj rad ne budu odgovarali Parlamentu BiH.

Izjavio je to šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac poslije sjednice odbora za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine RS.

On je istakao da će zahtijevati smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

- Salihović ima kontrolu nad svim predmetima i tužiocima, tako da ne može da tvrdi da je neko drugi odgovoran za neprocesuiranje velikih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Izbjegavanje primjene odluke Evropskog suda za ljudska prava najbolji je dokaz načina rada pravosuđa BiH - kaže Košarac.

Na sjednici odbora izraženo je nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Suda BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, što će biti izneseno i na narednoj sjednici Narodne skupštine RS. Predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Nedeljko Glamočak kaže da Sud BiH, bez obzira na odluku Evropskog suda za ljudska prava, u predmetima ratnih zločina još retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH, umjesto Krivičnog zakona SFRJ. Istakao je da su veliki propusti primjetni i u kvalifikaciji krivičnih djela i prenošenju mjesne nadležnosti sa Suda BiH na okružne i kantonalne sudove.

- Demonstrira se i sila prilikom privođenja lica u Tužilaštvo. Te slabosti dovele su do selektivnog pristupa, što je kamen spoticanja u procesima međusobnog povjerenja - kaže Glamočak.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Milanko Mihajlica rekao je da je uporno izbjegavanje primjene odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović", odnosno nastavak primjene pogrešnog zakona u predmetima ratnih zločina dokaz da pravosuđe BiH smišljeno kreira pogrešnu sliku o ratu u BiH.

Iskrivljena slika

Zamjenik predsjednika Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Drago Tadić rekao je da se zbog selektivnog pristupa Suda i Tužilaštva BiH predmetima ratnih zločina stekao utisak da su Srbi jedini krivci.

- Istovremeno ništa nije urađeno sa 1.055 krivičnih prijava protiv 7.655 lica koje je podnio MUP RS. Ne sprovodi se ni državna strategija za procesuiranje ratnih zločina - rekao je Tadić, navodeći da su u slučajevima u kojima su procesuirani Srbi sve vrijeme bila prisutna lažna svjedočenja i pritisci na svjedoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana