Тужилаштво и Суд БиХ отуђени центри моћи

Горан Маунага
Тужилаштво и Суд БиХ отуђени центри моћи

Бањалука - Судије и тужиоци Суда и Тужилаштва БиХ немају одговорности према институцијама и они ће бити отуђени центар моћи све док за свој рад не буду одговарали Парламенту БиХ.

Изјавио је то шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац послије сједнице одбора за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине РС.

Он је истакао да ће захтијевати смјену главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића.

- Салиховић има контролу над свим предметима и тужиоцима, тако да не може да тврди да је неко други одговоран за непроцесуирање великих предмета ратних злочина почињених над Србима. Избјегавање примјене одлуке Европског суда за људска права најбољи је доказ начина рада правосуђа БиХ - каже Кошарац.

На сједници одбора изражено је незадовољство радом Тужилаштва и Суда БиХ када је у питању процесуирање ратних злочина, што ће бити изнесено и на наредној сједници Народне скупштине РС. Предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Недељко Гламочак каже да Суд БиХ, без обзира на одлуку Европског суда за људска права, у предметима ратних злочина још ретроактивно примјењује Кривични закон БиХ, умјесто Кривичног закона СФРЈ. Истакао је да су велики пропусти примјетни и у квалификацији кривичних дјела и преношењу мјесне надлежности са Суда БиХ на окружне и кантоналне судове.

- Демонстрира се и сила приликом привођења лица у Тужилаштво. Те слабости довеле су до селективног приступа, што је камен спотицања у процесима међусобног повјерења - каже Гламочак.

Предсједник Одбора за безбједност Миланко Михајлица рекао је да је упорно избјегавање примјене одлуке Европског суда за људска права у предмету "Мактоуф и Дамјановић", односно наставак примјене погрешног закона у предметима ратних злочина доказ да правосуђе БиХ смишљено креира погрешну слику о рату у БиХ.

Искривљена слика

Замјеник предсједника Одбора за борачко-инвалидску заштиту Драго Тадић рекао је да се због селективног приступа Суда и Тужилаштва БиХ предметима ратних злочина стекао утисак да су Срби једини кривци.

- Истовремено ништа није урађено са 1.055 кривичних пријава против 7.655 лица које је поднио МУП РС. Не спроводи се ни државна стратегија за процесуирање ратних злочина - рекао је Тадић, наводећи да су у случајевима у којима су процесуирани Срби све вријеме била присутна лажна свједочења и притисци на свједоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана