Tužilaštvo i Sud BiH daju povlastice Oriću

G. M.
Tužilaštvo i Sud BiH daju povlastice Oriću

Srebrenica - Suđenje ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću biće farsa jer je optužen za ubistvo tri srpska zarobljenika iako bi po komandnoj odgovornosti trebalo da odgovara za ubistvo velikog broja srpskih civila i zarobljenika u selima oko Srebrenice u vrijeme dok je ta opština bila demilitarizovana i zaštićena zona UN.

Navedeno je to u otvorenom pismu grupe građana regije Birač i istaknuto da su Sud i Tužilaštvo BiH omogućili Oriću uticaj na svjedoke, bjekstvo i ometanje istrage time što su ga pustili da se brani sa slobode i odobrili mu slobodno kretanje po cijeloj teritoriji FBiH.

- Iste te pravosudne institucije Srbe, kojima Ustavni sud BiH ukine pravosnažnu presudu, ostavlja u zatvoru do izricanja nove presude. Lica srpske nacionalnosti poslije ukidanja pravosnažne presude idu na suđenja iz zatvora, što nema ni u jednoj pravnoj državi u svijetu jer oni čija je presuda ukinuta nisu osumnjičeni, optuženi ni osuđeni - stoji u pismu.

Istaknuto je i da se nijedan komandant Vojske RS, poput Orića, nije branio sa slobode, upravo zbog mogućeg uticaja na svjedoke, bjekstva i ometanja istrage.

- To za Orića očito ne važi. Sve je poznato i o lažnim svjedocima Tužilaštva BiH i pritisku na svjedoke s ciljem osuđujuće presude protiv pripadnika srpskog naroda. Apelujemo na srpske političare i javnost da sami procijene čemu to vodi - zaključeno je u pismu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana