Тужилаштво и Суд БиХ дају повластице Орићу

Г. М.
Тужилаштво и Суд БиХ дају повластице Орићу

Сребреница - Суђење ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу биће фарса јер је оптужен за убиство три српска заробљеника иако би по командној одговорности требало да одговара за убиство великог броја српских цивила и заробљеника у селима око Сребренице у вријеме док је та општина била демилитаризована и заштићена зона УН.

Наведено је то у отвореном писму групе грађана регије Бирач и истакнуто да су Суд и Тужилаштво БиХ омогућили Орићу утицај на свједоке, бјекство и ометање истраге тиме што су га пустили да се брани са слободе и одобрили му слободно кретање по цијелој територији ФБиХ.

- Исте те правосудне институције Србе, којима Уставни суд БиХ укине правоснажну пресуду, оставља у затвору до изрицања нове пресуде. Лица српске националности послије укидања правоснажне пресуде иду на суђења из затвора, што нема ни у једној правној држави у свијету јер они чија је пресуда укинута нису осумњичени, оптужени ни осуђени - стоји у писму.

Истакнуто је и да се ниједан командант Војске РС, попут Орића, није бранио са слободе, управо због могућег утицаја на свједоке, бјекства и ометања истраге.

- То за Орића очито не важи. Све је познато и о лажним свједоцима Тужилаштва БиХ и притиску на свједоке с циљем осуђујуће пресуде против припадника српског народа. Апелујемо на српске политичаре и јавност да сами процијене чему то води - закључено је у писму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана